Concentració a l'avinguda Diagonal de Barcelona (Reuters)
Concentració a l'avinguda Diagonal de Barcelona (Reuters)
Barcelona

Espelmes contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart a la Diagonal de Barcelona

200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han reclamat la llibertat dels presidents d'Òmnium i l'ANC

RedaccióActualitzat

Espelmes dels concentrats a l'avinguda Diagonal, entre el passeig de Gràcia i la plaça Francesc Macià, per simbolitzar el rebuig a l'empresonament del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez.

L'acció ha començat a les vuit del vespre. Milers de persones –200.000, segons la Guàrdia Urbana– s'han aplegat en alguns trams en silenci, en altres amb crits de "llibertat" i "independència" o cantant "L'estaca", de Lluís Llach.

L'actriu Sílvia Bel ha llegit el manifest de la Crida per la Democràcia:

"Volen dividir-nos com a poble i trencar la nostra cohesió social. No ho permetrem i no ho aconseguiran. Som un sol poble unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat. Encara no han entès que això no va de noms propis. Aquest procés neix del poble i així seguirà sent."

Abans, el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha dit que la concentració "ens dona molta força". Ha tramès el missatge de "força" de Sànchez i Cuixart des del centre penitenciàri de Soto del Real. Ha denunciat que es poden estar a la presó fins a 4 anys, sense judici. I ha agraït el suport de la Taula per la Democràcia, que aplega entitats, associacions i sindicats.

"Ho vam dir, ho hem demostrat i ho demostrarem cada dia: no tenim por. Per cada represaliat s'aixecaran cinc veus més que defensarem la llibertat, la democràcia i la república."

Marcel Mauri, portaveu d'Òmnium Cultural, ha dit que Cuixart i Sànchez són dos presos polítics. Ha dit que la "revolució democràtica" que va començar al carrer acabarà al carrer. I ha reclamat la voluntat de pau i civisme "que tenen els Jordis". Mauri ha dit que la mobilització continuarà al carrer per reclamar "la llibertat dels Jordis" i per reclamar "la nostra democràcia".

"Sortirem al carrer mobilitzats de manera organitzada reclamant la llibertat dels presos polítics, dels Jordis. Però també sortirem al carrer reclamant la democràcia. Perquè aquesta democràcia, que està avui en perill, aquí, a Catalunya, també està en perill arreu de l'estat. I, si està en perill a Catalunya, també està en perill a Europa."

 

 

En la concentració s'han pogut veure alguns cartells amb lemes com "Llibertat Jordis, presos polítics de l'estat espanyol", "Help Catalonia", "Save Europe" o "República ara", i s'han sentit crits de "Llibertat", "Tots som Jordi" o "Fora la justícia espanyola".

 

 

La concentració s'ha acabat passades les nou del vespre amb cinc minuts de silenci.

 

 

L'Audiència Nacional, que investiga els dos líders de les entitats socials, va decidir aquest dilluns que Sànchez i Cuixart ingressessin a la presó de manera provisional i sense fiança.

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut