Madrid

Espanya viu la pitjor sequera dels últims seixanta anys

No és una qüestió subjectiva, sinó un fet contrastable. La sequera que afecta l'estat espanyol és d'extrema gravetat. De fet, va camí de ser la pitjor en dècades. En concret, el semestre hidrològic en què ens trobem, que comprèn el període entre l'octubre passat i el mes de març, serà amb tota probabilitat el més sec dels darrers seixanta anys. Així ho constaten les dades fetes públiques pel director general de l'Institut Nacional de Meteorologia (INM). Segons Francisco Cadalso, per evitar-ho hauria de ploure d'aquí a final de març una mitjana de vint litres per metre quadrat cada dia, un fet que no es preveu.

Actualitzat

Segons les dades de què es disposa, des de l'inici de l'any hidrològic -l'1 d'octubre del 2007-, les precipitacions mitjanes registrades a l'estat espanyol s'han situat en els 177 mil·límetres cúbics davant un valor normal de 316 mil·límetres cúbics, és a dir, tan sols una mica més de la meitat del que caldria.

Cadalso ha ofert aquestes dades en l'acte de presentació de la nova Agència Estatal de Meteorologia, on ha estat acompanyat per la ministra de Medi Ambient. Cristina Narbona ha recordat que des de l'any 2005 hi ha a Espanya les dades més "greus" de tota la història des que existeixen els registres.

A més, el fenomen de la sequera sembla que no ens ha d'abandonar en els pròxims mesos. De fet, les previsions de l'INM apunten cap a "un règim una mica més plujós", que es manifestarà sobretot en els dos terços inferiors de la península, tot i que no servirà per pal·liar el dèficit d'aigua actual.

Tot plegat ha provocat que el govern espanyol hagi decidit prendre mesures. Així, el Consell de Ministres ha aprovat un decret de mesures excepcionals per fer front a la sequera que afecta la conca de l'Ebre, que preveu donar més poder als presidents de les confederacions hidrogràfiques per poder posar en marxa mesures que "garanteixin l'abastiment per al consum humà" i ordenin adequadament els recursos de la conca per obtenir els resultats més eficients amb el mínim de recursos hídrics disponibles.

La Confederació tindrà poders plens per prendre totes les mesures que estimi necessàries. Entre aquestes mesures, hi ha la reducció del cabal de sortida de l'embassament de Rialb, a la conca del Segre, i la demanda a les comunitats de regants que utilitzin l'aigua amb criteris d'eficàcia i equitat.

La ministra de Media Ambient, Cristina Narbona, ha explicat que decrets d'aquest tipus ja estan en vigor en altres parts d'Espanya i ha precisat que la conca de l'Ebre també s'havia regit per una normativa d'aquest tipus, però que va deixar de tenir efectivitat aproximadament fa més d'un any", quan "es van recuperar els nivells habituals de capacitat dels embassaments".

El Consell de Ministres ha aprovat, a més, la transferència de 4,99 hectòmetres cúbics des de la conca atlàntica andalusa a la del Guadalquivir.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut