Diferents smartphones
Diferents smartphones

Espanya, un dels països del món que reutilitza més telèfons mòbils

Espanya és un dels països amb l'índex més alt de reutilització d'smartphones a escala mundial. A Europa, només està per darrere del Regne Unit, Alemanya, Holanda i França. Un mercat de segona mà que també aporta beneficis per al medi ambient

RedaccióActualitzat

El mercat de la reutilització dels smartphones s'ha incrementat un 25% en els últims tres anys i els espanyols reutilitzen ja més de dos milions de dispositius. Un 10% de tots els smartphones utilitzats al nostre país es reutilitzen.

Un estudi publicat a finals de l'any passat per la consultora Deloitte ens mostra algunes dades en relació amb la utilització que fem dels nostres smartphones i les previsions que es fan del mercat de segona mà en aquest sector. Al gràfic que se'ns mostra a continuació es pot veure el que van fer els consumidors amb el seu smartphone anterior quan van renovar-lo: en color verd observem els telèfons venuts a empreses de reciclatge de telèfons o on-line a canvi de diners, mentre que en color blau podem veure els mòbils venuts als fabricants o als operadors de telefonia.

L'estudi apunta que el 2016 es van vendre fins a 120 milions de telèfons mòbils intel·ligents, pels 80 milions del 2015. Preveuen que almenys el 10% de telèfons intel·ligents de gamma alta (d'uns 475 euros o més) que es van comprar nous durant el 2016 acabaran tenint tres o més propietaris abans de quedar obsolets, i calculen que el cost mitjà aproximat a l'hora d'adquirir un telèfon mòbil és d'uns 133 euros.

El mercat de segona mà, a l'alça

Actualment, la tònica general dels consumidors és vendre el seu telèfon mòbil perquè tenen el desig de comprar-ne un de nou i, com a conseqüència, incrementa el creixement del mercat de segona mà. Això fa que els consumidors amb pressupostos més reduïts puguin adquirir telèfons de gammes altes, que resulten més atractius que dispositius nous de marques poc conegudes.

Per això, el valor futur dels telèfons mòbils intel·ligents va camí de convertir-se en un factor variable, ja que el cost total dels dispositius haurà de tenir en compte la revenda per fixar-ne un preu adequat.

Un altre dels gremis afectats són les companyies d'assegurances, que han de considerar quines oportunitats presenta aquesta tendència per a ells. Un dels problemes dels telèfons mòbils de segona mà és la incertesa que es crea al comprador sobre l'estat dels terminals, i això obliga a sobreprotegir aquest tipus de dispositius cada vegada més.

L'emmagatzematge de dades és un dels aspectes més importants que ens mostra l'estudi. És necessari que els consumidors que venen telèfons intel·ligents s'assegurin que les dades emmagatzemades en els seus dispositius s'esborren abans que tornin a ser venuts.

Reutilitzar com a benefici per al medi ambient

La reutilització de telèfons mòbils intel·ligents no només té un impacte positiu per a la butxaca dels consumidors sinó també pel medi ambient.

Back Market, una plataforma de productes tecnològics recondicionats amb l'objectiu d'allargar-ne la vida útil, calcula que la reutilització dels telèfons mòbils a Espanya evita l'emissió de 60.000 tones de CO2 a l'atmosfera i suposa un estalvi de 24 milions de litres d'aigua cada any.

Tal com indica el CEO de Back Market, Thibaud de Larauze, és important conscienciar-nos de l'alta contaminació que produeixen els dispositius electrònics i més concretament els nostres smartphones.

"L'smartphone s'ha convertit en un dels aparells electrònics que més contamina i és important allargar-ne la vida útil per reduir l'impacte negatiu en el medi ambient."

Anar al contingut