La vicepresidenta del govern espanyol i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
La vicepresidenta del govern espanyol i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
Madrid

Espanya tanca el 2014 amb un dèficit del 5,7%, una dècima per sota del límit imposat per Brussel·les

En el cas de Catalunya, el dèficit se situa en el 2,58%, molt per sobre de l'objectiu marcat de l'1%.

RedaccióActualitzat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha posat sobre la taula la dada provisional de dèficit públic del conjunt de les administracions a finals del 2014. És del 5,72%, per sobre del 5,5% que preveia el govern del PP, però per una dècima per sota de la xifra important: el límit de dèficit que havia imposat la Unió Europea.

L'executiu de Mariano Rajoy ha estudiat en consell de ministres l'anomenat Protocol de dèficit excessiu que inclou els números provisionals de l'Estat, les comunitats autònomes, els ajuntaments i els de la Seguretat Social i que quan siguin definitius s'enviaran a Brussel·les al mes d'octubre.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que el dèficit del 2014 encara podria haver estat menor si no fos per l'obligació de retornar el cèntim sanitari. En total s'han retornat 1.700 milions d'euros. Sense aquesta circumstància, la xifra s'hauria reduït fins al 5,56%.

Comunitats per sobre, ajuntaments amb superàvit

En concret, el dèficit de les administracions de l'estat se situa en el 4,60%, dels quals, un 1% és de la Seguretat Social. El dèficit del conjunt de les comunitats autònomes puja al 1,66%, sis dècimes més que el límit establert. A més, les comunitats empitjoren respecte al 2013 i augmenten una dècima el dèficit. Les corporacions locals, en canvi, tenen un superàvit del 0,53%.

En el cas de Catalunya, el dèficit se situa en el 2,58%, molt per sobre de l'objectiu marcat de l'1%. En aquest sentit, Montoro ha enviat un missatge a la Generalitat. El ministre d'Hisenda alaba les xifres de creixement de Catalunya, que se situen en l'1,5% del PIB, però avisa: 

"Catalunya ja creix, però creixeria més si la Generalitat es dediqués a allò que s'ha de dedicar"

Les xifres definitives se sabran al setembre. Pel 2015, el govern espanyol s'ha compromès a reduir la xifra fins al 4,2% i deixar-la en el 2,8% a finals del 2016, segons el programa d'estabilitat, que Espanya ha d'actualitzar i enviar a Brussel·les abans que s'acabi el mes d'abril.  

Anar al contingut