Washington

Espanya serà l'únic país desenvolupat que no creixerà a partir del 2010

El Fons Monetari Internacional ha revisat dràsticament a la baixa els seus pronòstics per a l'economia espanyola al 2009 i augura una contracció del 4% aquest any, enfront del 3% estimat a l'abril, mentre que de cara al 2010 espera una reculada del 0,8%, una dècima menys que en les projeccions anteriors. De fet, l'actualització de les perspectives per a l'economia mundial de l'FMI suposa en el cas d'Espanya la revisió a la baixa més acusada de tots els països desenvolupats, a més de situar a Espanya com l'únic país al qual l'FMI no ha revisat a l'alça les seves perspectives del 2010.

Actualitzat
L'actualització de les projeccions de l'FMI torna a presentar un escenari més pessimista per a l'economia espanyola que el que té previst el govern espanyol, que espera una contracció del 3,6% del PIB el 2009 i una caiguda de l'activitat econòmica del 0,3% el 2010.

L'empitjorament de les perspectives de creixement de l'FMI per a l'economia espanyola contrasta amb les projeccions per a l'economia mundial, ja que, encara que vaticina una caiguda del PIB mundial de l'1,4% el 2009, una dècima pitjor que a l'abril, els pronòstics de cara al 2010 confirmen les esperances d'una "lenta recuperació" i preveu un creixement del 2,5%, sis dècimes per sobre de les últimes estimacions.

L'FMI destaca en el seu informe que l'economia mundial "està començant a sortir" de la recessió més acusada des de la Segona Guerra Mundial, però adverteix que l'estabilizatció és "desigual" i es preveu que la recuperació serà "lenta". En aquest sentit, l'FMI assenyala que les economies avançades no registraran un repunt sostingut de l'activitat fins al segon semestre del 2010.

Menys deteriorament als EUA i sense senyals d'estabilització a l'eurozona
 
L'FMI considera que als Estats Units els indicadors apunten a un ritme de deterioració "cada vegada més suau" que apuntarien a una estabilització del PIB durant el segon semestre del 2009 i a una recuperació gradual que es perfila el 2010. En concret, la institució vaticina una contracció del 2,6% de l'economia dels EUA el 2009, dues dècimes més que les previsions publicades a l'abril, mentre que el 2010 espera un creixement del PIB del 0,8%, enfront de l'estancament pronosticat anteriorment.

Per la seva banda, les previsions per a la zona euro reflecteixen l'absència de senyals d'estabilització de l'activitat real, per la qual cosa l'FMI preveu que l'activitat es recuperarà "més lentament que en altres regions" i adverteix que, malgrat l'efecte positiu de les polítiques macroeconòmiques, encara s'ha de produir gran part de l'ajustament en el mercat de treball, fet que frenarà el consum i l'activitat.

En aquest sentit, els pronòstics de la institució apunten cap a una caiguda de l'activitat en la zona euro del 4,8% aquest any, sis dècimes menys que a l'abril, i una contracció del 0,3% el 2010, una lleugera millora d'una dècima respecte a les estimacions anteriors.

A banda d'Espanya, l'FMI empitjora en sis dècimes el pronòstic del 2009 per a Alemanya, que es contraurà un 6,2%, encara que la previsió del 2010 millora quatre dècimes i mostra una reculada del 0,6%. Per la seva banda, França tindria una contracció del 3% aquest any i creixeria un 0,4% el 2010, sense canvis respecte a les previsions publicades a l'abril, mentre que per a Itàlia, el Fons augura una caiguda de l'activitat del 5,1% aquest any, set dècimes pitjor que a l'abril, però només d'un 0,1% en 2010, fet que millora en tres dècimes els pronòstics anteriors.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut