Un tanc espanyol
Després de l'atac contra un autobús al Iemen, el govern espanyol vol revisar la venda armes a l'Aràbia Saudita

Espanya revisarà la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

Després dels Estats Units i el Regne Unit, Espanya és el tercer exportador d'armes a l'Aràbia Saudita

Actualitzat

El govern de Pedro Sánchez revisarà la venda d'armes a l'Aràbia Saudita després de l'atac contra un autobús al Iemen que va provocar la mort d'una cinquantena de persones, la majoria nens. El bombardeig, el va perpetrar la coalició sunnita que lidera Riad.

Sánchez ha estat criticat perquè els saudites estan entre els principals clients en la venda d'armes espanyoles: Espanya és el tercer exportador d'armes a l'Aràbia Saudita, després dels Estats Units i el Regne Unit. L'any passat, s'hi va exportar material de defensa per valor de 207 milions d'euros, un 33% més que el 2016, que no va arribar als 155 milions.
 

 

Riad és el primer comprador d'armes espanyoles fora de la Unió Europea i l'OTAN, amb unes compres acumulades de més de 1.000 milions d'euros des que va començar la intervenció al Iemen el 2015.

El Ministeri d'Exteriors, en un comunicat, mostra la seva preocupació i assegura que revisarà l'efectivitat de les condicions a què estan sotmeses aquestes vendes. Remarca que el material militar d'empreses espanyoles no es pot utilitzar fora del territori del país que les ha comprat.

Les empreses espanyoles van vendre l'any passat a l'Aràbia Saudita material bèl·lic com un avió de transport, granades i munició.

Notícia relacionada: La guerra per la qual Espanya ven armes a l'Aràbia Saudita
 

 

Vendes polèmiques pels atacs saudites contra civils

Els funerals per la quarantena d'infants morts al Iemen en el bombardeig aeri saudita de dijous passat han aplegat milers de persones. L'atac ha aixecat la condemna internacional i la indignació contra els països que continuen venent armes a Riad.

El govern espanyol també diu que dona suport al secretari general de les Nacions Unides, que l'endemà de l'atac va demanar una investigació independent per aclarir els fets.
 

Els funerals multitudinaris de les víctimes de l'atac a Saada, al Iemen (Reuters)

 

Les vendes de material de defensa al país saudita són especialment polèmiques des que participa a la guerra del Iemen, i ha estat acusat de violacions dels drets humans en atacs contra la població civil.

Notícia relacionada: El paper d'Espanya en el mercat d'armes

Les ONG de la campanya "Armes sota control" fa mesos que reclamen acabar amb l'exportació d'armament a l'Aràbia Saudita.
 

Uns homes carreguen taüts de les víctimes de l'atac al Iemen (Reuters)

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
Anar al contingut