Madrid

Espanya retira l'ambaixador a Veneçuela després dels insults de Maduro a Rajoy

El Ministeri d'Afers Exteriors convocava al Palau de Santa Cruz l'ambaixador veneçolà a Madrid, Mario Isea; la cinquena vegada que el convoquen des del desembre del 2014

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha protestat contra Veneçuela després dels "intolerables insults" de Nicolás Maduro al president en funcions, Mariano Rajoy. Ha cridat a consultes el seu ambaixador a Caracas, Antonio Pérez Hernández, i això suposa la seva retirada temporal del país caribeny.

Aquesta és la segona vegada en aquesta legislatura que el govern de Mariano Rajoy retira el seu ambaixador a Veneçuela. Les relacions entre Espanya i Veneçuela han viscut aquest divendres un episodi més de tensió després que aquest dijous Maduro titllés Rajoy de "racista, porqueria corrupta i porqueria colonialista", i li tornés a repetir que respecti el país llatinoamericà.

Després de conèixer aquestes paraules del president Maduro, el Ministeri d'Afers Exteriors ha convocat al Palau de Santa Cruz l'ambaixador veneçolà a Madrid, Mario Isea; és la cinquena vegada que el convoquen des del desembre del 2014.

El director general per a Iberoamèrica del Ministeri d'Afers Exteriors, Pablo Gómez de Olea, ha traslladat a Isea el rebuig als "intolerables insults" de Maduro i ha lamentat l'"actitud impròpia" del president veneçolà, convertida "en una pràctica habitual".

Per això li ha traslladat la decisió de cridar a consultes el seu ambaixador a Caracas. La crida a consultes és una eina de protesta diplomàtica que suposa la retirada temporal de l'ambaixador durant un període de temps indeterminat.

Per la seva banda, l'ambaixador de Veneçuela a Espanya, Mario Isea, ha exigit "respecte" per al seu país i ha parlat de les ingerències de "sectors molt poderosos del món" que, segons ell, busquen "desestabilitzar" el govern de Nicolás Maduro i els d'altres nacions llatinoamericanes.

"Espanya està preocupada per la situació a Veneçuela, país amb el qual comparteix grans afinitats culturals i històriques, i on viuen més de 200.000 ciutadans espanyols", afirma el comunicat que ha remès avui Afers Exteriors.

Davant "la crisi política a Veneçuela", Espanya ha fet igualment una crida a la responsabilitat, a la col·laboració, al diàleg, al consens, a la reconciliació, i ha subratllat la importància del respecte als valors democràtics, als drets humans, a l'estat de dret, a la independència de les institucions i a les garanties constitucionals, afegeix el text.

Les cinc convocatòries anteriors amb l'ambaixada veneçolana

L'últim problema va ser el passat 22 de gener i es va transmetre a l'ambaixador veneçolà Mario Isea el rebuig de les paraules de Maduro en què qualificava Rajoy d'"intervencionista, racista i colonialista" i li demanava explicacions sobre el viatge de polítics espanyols a Caracas.

L'anterior convocatòria va tenir lloc el 27 de juliol del 2015 per traslladar a l'ambaixador "el rebuig i el malestar" del govern pels "inacceptables insults" de Maduro a Rajoy, quan li va dir "sicari".

Isea també va ser convocat el 15 d'abril d'aquest mateix any per traslladar-li el seu malestar pels "insults i amenaces" contra Espanya de Maduro en titllar Rajoy de "racista". El detonant en aquesta ocasió va ser l'aprovació al Congrés d'una resolució que demanava l'alliberament dels opositors veneçolans presos Leopoldo López i Antonio Ledezma. A l'altre costat de l'Atlàntic, el govern de Maduro convocava llavors l'ambaixador espanyol a Caracas, Antonio Pérez Hernández, per comunicar-li que portaria a terme una "revisió exhaustiva" de les relacions bilaterals.

Tan sols una setmana després, el 22 d'abril, Espanya cridava a consultes el seu ambaixador a Caracas en senyal de protesta per l'"escalada d'insults, calúmnies i amenaces" de Maduro contra Espanya i les seves institucions. Maduro havia acusat el govern de "donar suport al terrorisme" a Veneçuela i de formar part d'una "conjura internacional" per enderrocar-lo. A més, va acusar Rajoy de formar part d'"un grup de bandits, de corruptes i de lladres".

La primera vegada que el govern de Rajoy va convocar el representant diplomàtic veneçolà va ser el 13 de desembre del 2014, quan el secretari d'estat per Iberoamèrica, Jesús Gràcia, va transmetre el malestar d'Espanya a l'encarregat de Negocis, Julio García Jarpa. Exteriors va convocar el "segon" de la legació diplomàtica perquè l'ambaixador havia estat cridat a consultes l'octubre del 2014 per Maduro "en el marc del procés de revisió integral" de les seves relacions amb Espanya, després que Rajoy rebés com a líder del PP Lilian Tintori, dona de l'opositor López.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut