Madrid / Londres

Espanya reitera al Regne Unit que els controls a Gibraltar són "irrenunciables"

Exteriors afirma que el penyal no forma part de l'espai Schengen i, per tant, no hi ha lliure circulació de persones. L'alcalde de Londres, Boris Johnson, ha comparat el conflicte diplomàtic entre els dos Estats amb el que es va viure a Gibraltar durant l'època de Franco.

RedaccióActualitzat
El Ministeri d'Afers Exteriors insisteix que els controls que es fan a la frontera amb Gibraltar són una "obligació", ja que la colònia britànica no forma part de l'espai Schengen, és a dir, no hi ha una lliure circulació de persones. Aquesta ha estat la reacció del govern espanyol després que el govern britànic ha anunciat que està "estudiant seriosament" la possibilitat d'emprendre accions legals contra Espanya per mantenir uns controls fronterers que consideren del tot exagerats.

Fa uns dies el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va parlar amb el "premier" britànic, David Cameron, i es va comprometre a rebaixar els controls. Això segons la versió de Londres, perquè La Moncloa ni confirma ni desmenteix. Divendres, després de reunir-se amb el rei al Palau de Marivent, Rajoy va assegurar que mentre no hi hagi un "acord" es reserva "totes les mesures legals per defensar els interessos dels ciutadans espanyols". Els controls han continuat tot el cap de setmana al penyal.

D'altra banda, l'alcalde de Londres, Boris Johnson, ha comparat el conflicte diplomàtic entre els dos estats amb el que es va viure al penyal durant l'època de Franco. En un article al "Daily Telegraph", Johnson ha afegit que Espanya fa això per desviar l'atenció dels seus problemes econòmics.

Aquest encreuament de declaracions s'ha produït després de l'enviament d'una flota de la Royal Navy al Mediterrani. La seva ruta inclou la visita d'un nau de guerra britànica a Gibraltar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut