Jiménez i Clinton es donen la mà després de la seva trobada. (Foto: EFE)
Jiménez i Clinton es donen la mà després de la seva trobada. (Foto: EFE)
Lisboa

Espanya proposa als EUA, la Gran Bretanya, França i Rússia "acompanyar" el diàleg sobre el Sàhara

El conflicte del Sàhara Occidental ha estat present a Lisboa, on l'OTAN es reuneix aquest cap de setmana. La ministra espanyola d'Exteriors, Trinidad Jiménez, n'ha parlat amb el seu homòleg nord-americà, Hillary Clinton, i el britànic, William Hague. Els ha proposat donar un impuls polític al diàleg que mantenen el Marroc i el Front Polisario, i ha suggerit fer-ho a través de l'anomenat Grup dels Amics del Sàhara Occidental, on a part d'aquests tres països també hi ha França i Rússia. La proposta de Jiménez, que s'ha estrenat en aquest tipus de converses bilaterals, consisteix a "acompanyar" les negociacions i ajudar a les parts a trobar-hi una solució. Tots dos tornaran a asseure's per parlar-ne l'1 de desembre.

Actualitzat
Mentre la via diplomàtica feia el seu propi camí a Lisboa, al campament ocupat de Smara aquest dissabte al matí, desafiant totes les prohibicions marroquines, milers de joves, dones i nens saharauis s'han manifestat per exigir la independència. Els manifestants portaven retrats de familiars i amics desapareguts per l'actuació de les forces policials del Marroc. En diverses intervencions, els oradors han definit com a genocidi la repressió marroquina i han clamat per la independència.
 
Divendres, des de Madrid, un portaveu del Front Polisario va dir que hi ha un clamor per la guerra entre la població i que tenen armes, homes i voluntat suficient per enfrontar-se al Marroc.
La fiscalia d'Al-Aaiun ha informat aquest matí que investiga l'ús d'armes de foc durant els disturbis en aquesta ciutat.


Anar al contingut