Tenerife

Espanya permet desembarcar als 200 immigrants asiàtics arribats a Tenerife mentre en gestiona la repatriació

Les illes Canàries ja no només s'han convertit en l'objectiu de l'emigració africana. La passada nit va arribar a les costes de Tenerife un vaixell amb 160 persones a bord d'origen asiàtic. Encara no se n'ha pogut concretar la nacionalitat perquè venien sense documentació, però sembla que són del Pakistan, l'Índia i Sri Lanka. El govern n'ha autoritzat el desembarcament després de mantenir-los retinguts diverses hores al vaixell i els ha traslladat a una nau del port. Mentrestant, s'han iniciat les gestions per repatriar-los als seus països d'origen. Almenys un immigrant més està hospitalitzat i cinc tripulants, presumptament d'origen africà, estan detinguts.

Actualitzat
El vaixell sense bandera amb 160 asiàtics indocumentats i cinc membres de la tripulació a bord ha arribat de bon matí al port de Santa Cruz de Tenerife, però les autoritats espanyoles no els han permès desembarcar. Només han deixat sortir divuit persones que presentaven problemes de salut evidents i han estat traslladades a diferents centres mèdics. A última hora del dia, almenys dos d'ells continuaven hospitalitzats i els altres setze han estat retornats al vaixell.

Les ordres eren no deixar baixar ningú fins que acabessin les converses amb els seus països d'origen. La Guàrdia Civil ha pujat a l'embarcació, atracada a la dàrsena de Los Llanos, per inspeccionar la nau, portar-los beguda i menjar i practicar les tasques d'identificació dels passatgers. Tot i la dificultat d'identificar-los, ja que anaven sense documentació, la majoria dels nouvinguts són d'origen pakistanès tot i que també hi podria haver ciutadans indis i de Sri Lanka.

Després de passar sis hores exposats a l'intens sol a la coberta del vaixell les autoritats han permès el desembarcament per donar-los de menjar en una nau habilitada per a això al mateix port de Santa Cruz. L'executiu espanyol està negociant amb els països d'origen dels "sense papers" per repatriar-los i sembla que ja s'han iniciat els tràmits per retornar amb avió els pakistanesos.

El vaixell, un pesquer de nom "Al-Mari" i d'uns quaranta metres d'eslora, es va localitzar dijous a última hora del dia molt a prop de la costa del sud de Tenerife. Els immigrants estaven amagats a la bodega i feia quatre dies que no menjaven. Els serveis de salvament van veure que el pesquer tenia una via d'aigua i problemes de navegabilitat i l'estat de salut d'alguns ocupants va aconsellar remolcar-lo a terra per raons humanitàries.

Es creu que el vaixell podria haver sortit de les costes del Senegal o de Guinea Bissau en un viatge organitzat per les màfies que operen a la zona i es dirigia cap a Europa. La Guàrdia Civil ha detingut cinc membres de la tripulació.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut