Brussel·les

Espanya no reconeixerà la proclamació d'independència de Kosovo, que considera il·legal

L'endemà de la declaració oficial d'independència de Kosovo, la Unió Europea afronta el repte de pronunciar-s'hi conjuntament. França, Alemanya, el Regne Unit i Itàlia pressionaran la resta de membres de la Unió Europea perquè reconeguin ràpidament la separació de la província de Kosovo. S'espera una declaració oficial malgrat les posicions reticents com la d'Espanya, que ha reiterat, a través del ministre Moratinos, que la independència de Kosovo és il·legal i que no la reconeixeran. El ministre l'ha comparat amb la guerra de l'Iraq.

Actualitzat

Kosovo s'ha despertat per primera vegada com un país independent i amb la ressaca de tot un cap de setmana de celebracions. Als carrers de Pristina, la capital, aquest matí es respira una tranquil·litat absoluta. Ara, però, queda un llarg camí per aconseguir el necessari reconeixement internacional.

I el camí comença a Brussel·les, on els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea estan reunits per trobar una posició comuna sobre la declaració d'independència. Europa espera oferir una reacció unitària i per escrit davant la proclamació d'independència de Kosovo, però la posició majoritària de suport topa amb la negativa d'alguns estats reticents a la nova realitat, entre els quals Espanya.

Espanya: oposició frontal

El ministre Moratinos ha reiterat, i de manera contundent, la posició contrària del govern espanyol a la proclamació d'independència, un acte que ha qualificat d'il·legal. "El govern espanyol no reconeixerà un acte unilateral" que "considerem que no respecta la legalitat internacional", ha afirmat. "Sempre hem defensat la legalitat internacional -ha afegit-: ho vam fer quan vam decidir retirar les tropes de l'Iraq i ho fem ara que es tracta de la secessió d'un Estat."

Moratinos, a més, ha afegit que la qüestió ha dividit la comunitat internacional, el Consell de Seguretat de l'ONU i la UE i no tindrà conseqüències "beneficioses" per a la regió. D'aquesta manera Espanya se situa clarament al costat dels països més contraris al reconeixement de Kosovo, que són Bulgària, Eslovàquia, Hongria, Romania i Xipre.

S'espera que de la reunió dels ministres d'Afers Estrangers en surti una declaració conjunta on, en vista de les divergències, es prengui nota dels fets i es faci una crida a la calma i a l'estabilitat de la zona. El ministre espanyol, però, per a qui no hi ha cap paral·lelisme entre Kosovo i la situació de Catalunya i el País Basc, ja ha avançat que proposarà a la resta de països de la UE adoptar una posició compatible amb l'actitud d'Espanya, que garanteixi la unitat a la UE i que contribueixi a l'"estabilitat" i la "seguretat" als Balcans.

De manera paral·lela, avui també es reuneix el Consell de Seguretat de l'ONU, que ja ho va fer ahir. La trobada respon a la petició de Sèrbia i Rússia per abordar la qüestió. La posició favorable de Washington, França i el Regne Unit, però, motivarà un bloqueig de qualsevol resolució contrària. En aquest sentit, Moscou ha reclamat al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que es pronunciï. Pel que fa al Consell Atlàntic de l'OTAN, que també es reuneix avui, mantindrà els 17.000 soldats de la KFOR a la regió.

Disturbis a Belgrad

Un mínim de trenta manifestants i trenta policies han quedat ferits a Belgrad, la capital de Sèrbia, durant la nit en els disturbis posteriors a la proclamació d'independència de la província secessionista sèrbia de Kosovo. La policia ha utilitzat gas lacrimogen per dissoldre els manifestants, que han saquejat l'ambaixada d'Eslovènia i dels Estats Units i han atacat un cèntric McDonald's.

Tot i que els organitzadors de les protestes havien anunciat que serien pacífiques, nombrosos manifestants, amb banderes sèrbies, llançaven pedres i altres artefactes i corejaven "Kosovo és Sèrbia", "No renunciarem a Kosovo".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut