Washington

Espanya liderarà el creixement de les economies desenvolupades segons les previsions de l'FMI

De tota manera, l'economista en cap de la institució rebutja parlar de "miracle espanyol" per l'actual taxa de desocupació

Actualitzat

L'economia espanyola creixerà aquest 2015 a un ritme del 3,1% segons les previsions del Fons Monetari Internacional (FMI), que confirma d'aquesta manera el pronòstic del mes de juny, que situa Espanya com l'economia desenvolupada amb millor evolució el 2015. De cara a l'any vinent, la institució dirigida per Christine Lagarde espera que el PIB espanyol creixi un 2,5%, només per darrere del 3% previst per als Estats Units entre les economies avançades.

Així, l'FMI ha revisat cinc dècimes a l'alça les seves previsions per a Espanya en comparació amb l'informe de perspectives publicat el mes d'abril passat, malgrat la incertesa per la situació de Grècia. De tota manera, l'economista en cap de la institució, Olivier Blanchard, alerta que la previsió de creixement és una "molt bona notícia, però hi ha riscos". Blanchard rebutja parlar de "miracle espanyol" perquè "un 3% és bo, però mirant la taxa de desocupació encara queda molt per cantar victòria".

Reducció de les previsions de creixement mundial

En l'informe presentat aquest dijous, l'FMI també ha rebaixat lleugerament les previsions de creixement de l'economia mundial, a un 3,3%, dues dècimes menys del que es preveia a l'abril. Pel que fa al 2016, ha deixat sense canvis el 3,8%. L'FMI qualifica de "temporal" el sotrac i assegura que els motors de l'expansió en les economies avançades continuen presents, en citar "les favorables condicions de finançament, els baixos preus del combustible i una política fiscal més neutral a l'euro".

A la zona euro, la institució veu "en general" la recuperació "en marxa" amb una dinàmica "robusta" a l'alça en la demanda interna i amb la inflació que comença a repuntar. Les previsions de creixement per a la zona euro són d'un 1,5% aquest any (sense canvis respecte a l'abril) i d'un 1,7% per al 2016, una dècima més que els càlculs de fa tres mesos.

Un efecte "limitat" de la crisi grega en l'economia europea

Mantenint les expectatves de creixement de la zona euro, l'FMI ha rebaixat les conseqüències de la crisi grega per a l'economia comunitària. "El contagi a nivell mundial és limitat, és una dada reconfortant", ha apuntat Blanchard, que també ha afegit que, d'ençà del referèndum de diumenge s'han vist "petites proves de resistència en l'economia de l'euro".

Per l'economista en cap del Fons, "el que ha passat en els últims deu dies és el que molts havien previst: baixades de les borses i lleugeres pujades de les primes de risc a la perifèria de l'euro", però en cap cas esdeveniments "greus".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut