Londres

Espanya lidera l'abús en el consum d'ansiolítics a Europa

El psiquiatres en fan responsables tant els pacients com els metges d'atenció primària

RedaccióActualitzat

Espanya és al capdavant d'Europa en l'abús d'ansiolítics. Són fàrmacs que es comercialitzen amb marques com Orfidal, Trankimazin, Tranxilium o Diazepam, que es venen només amb recepta. Un estudi europeu assenyala que un de cada cinc espanyols admet prendre més ansiolítics o opiacis dels que li ha dit el metge.

Les dades del 2014 indiquen que el 6,8% d'espanyols va fer un consum abusiu d'opioides i el 9,2%, d'ansiolítics. En aquests dos casos, són els percentatges més alts del cinc països analitzats: Dinamarca, Alemanya, el Regne Unit, Espanya i Suècia. Els britànics passen al davant d'Espanya en l'abús d'estimulants.

Els psiquiatres alerten dels riscos, però no en responsabilitzen només els pacients, perquè diuen que, a l'atenció primària, se'n recepten més dels que toca. D'ansiolítics, per exemple, Espanya en recepta el doble que el Regne Unit. Jordi Blanch, president de l'Associació Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, assegura que hi ha molta pressió sobre els metges.

"Hi ha problemes que són d'àmbit social o econòmic, que generen un malestar, i s'intenten pal·liar amb l'ús de fàrmacs en comptes de facilitar recursos com les tècniques de control d'ansietat o de relaxació", explica. "Resulta més fàcil donar una pastilla que ensenyar la persona a controlar l'ansietat o higiene del son per dormir de forma més adequada", afegeix.

Blanch alerta del risc que el pacient caigui en un consum regular d'ansiolítics i que "a la llarga" en pugui tenir dependència.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut