Seu del Consell d'Europa a Estrasburg
Seu del Consell d'Europa a Estrasburg

Espanya incompleix les recomanacions del Consell d'Europa contra la corrupció

Entre les onze recomanacions, proposa l'aplicació d'un codi de conducta per a parlamentaris, jutges i fiscals

Actualitzat

Espanya no aplica gairebé cap de les recomanacions del Consell d'Europa per lluitar contra la corrupció entre diputats, jutges i fiscals.

Segons l'informe anual del grup d'estats de control de la corrupció, el grup GRECO, el nivell de compliment d'Espanya és baix. S'han posat en marxa parcialment algunes de les onze mesures que se li van proposar fa gairebé 4 anys i mig, però cap s'ha aplicat completament.

L'organisme anticorrupció del Consell d'Europa va fer el desembre del 2013 onze recomanacions a Espanya per lluitar contra la corrupció dels diputats, els jutges i els fiscals. A dia d'avui cap s'ha portat a la pràctica completament, i se situa en el segon lloc dels països que les incompleixen, després de Bèlgica.

En diferents informes la institució en defensa dels drets humans amb seu a Estrasburg ha qualificat de "globalment insatisfactori" el nivell de compliment d'Espanya.

Tot i que Espanya no encapçala la llista de països amb més recomanacions, sí que es troba entre els països que menys consells han complert. Concretament ocupa el desè lloc de la llista.

Codis de conducta

El Consell d'Europa ha demanat, per exemple, un codi de conducta per als parlamentaris del Congrés i el Senat, un per als jutges i un altre per als fiscals. De moment, sense èxit. També reclama que es reguli la relació dels diputats amb els lobbys, un aspecte no resolt, tot i que l'organisme celebra que hi hagi una proposta legislativa.

Retrocés general

En conjunt l'informe anual de l'organisme anticorrupció del Consell d'Europa alerta d'un retrocés en la lluita contra aquesta problemàtica i aprofita per retre homenatge a la periodista de Malta Dafne Caruana, assassinada fa mig any amb una bomba al cotxe en un estat membre de la Unió Europea després de revelar alguns escàndols que afecten la classe política del país.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióDrets humans
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut