Tegucigalpa

Espanya i el Brasil exigeixen respecte per Zelaya i l'ambaixada brasilera després d'alguns aldarulls

Els carrers de Tegucigalpa, la capital d'Hondures, s'han convertit en una batalla campal després que la policia ha carregat contra els manifestants que han eludit el toc de queda decretat pel govern. Ahir l'antic president Manuel Zelaya va tornar al país i des d'aleshores està refugiat a l'ambaixada del Brasil. En els enfrontaments amb la policia hi ha hagut tres morts, segons ha dit a Catalunya Ràdio el deposat president hondureny Manuel Zelaya, que ha demanat l'ajut internacional. Espanya i el Brasil ja han exigit a Micheletti que respecti Zelaya i l'ambaixada brasilera.

Actualitzat
La policia, amb el suport de l'exèrcit, ha actuat amb contundència per dispersar els milers de simpatitzants de Manuel Zelaya, després que el govern "de facto" ha decretat el toc de queda. Amb gasos lacrimògens, aigua a pressió i bales de goma, han fet fora per la força els milers de manifestants. Hi ha diversos ferits i detinguts.

Hores abans, els seguidors havien pogut veure amb els seus propis ulls el president deposat d'Hondures. Manuel Zelaya ha assegurat que no marxarà del país, i ha fet una crida al diàleg.

El 28 de juny, Zelaya va ser destituït i expulsat del país perquè volia canviar la Constitució en contra de les resolucions del Tribunal Suprem i del Parlament. Després de 86 dies a l'exili a Nicaragua i 15 llargues hores de viatge per no se sap quina frontera, ha tornat per les eleccions del 29 de novembre i ha trobat aixopluc a la seu diplomàtica del Brasil. 

El president "de facto" d'Hondures, Roberto Micheletti, ha demanat al Brasil que entregui Zelaya. La Unió Europea ha demanat una solució negociada i ha mostrat el seu suport a l'Organització dels Estats Americans, en els seus esforços per restaurar l'ordre constitucional a Hondures.

Espanya i el Brasil exigeixen respecte per Zelaya i l'ambaixada brasilera

Els presidents d'Espanya, José Luis Rodríguez Zapatero, i de Brasil, Luiz Inacio Lula da Silva, han fet una crida al govern "de facto" d'Hondures perquè respecti la integritat de l'ambaixada brasilera a Tegucigalpa i del deposat president hondureny, Manuel Zelaya.

Zapatero i Lula s'han reunit a Nova York, on ambdós assisteixen a la Reunió d'Alt Nivell sobre Canvi Climàtic organitzada per Nacions Unides, i han manifestat la seva "preocupació" per la "fràgil" situació que travessa Hondures, segons ha explicat als mitjans de comunicació el ministre espanyol d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos.

Espanya està mantenint contactes informals amb les autoritats "de facto" hondurenyes i amb personalitats de la vida política i social del país per garantir que no es violi la integritat de l'ambaixada brasilera, ha apuntat Moratinos.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut