El ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel Albares (Europa Press/Gustavo Valiente)
El ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel Albares (Europa Press/Gustavo Valiente)

Espanya expulsa 25 diplomàtics russos que considera "una amenaça per a la seguretat"

La decisió del govern espanyol arriba després de la massacre a Butxa, per la qual Ucraïna acusa Rússia de crims de guerra

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha acordat expulsar 25 diplomàtics russos i personal de l'ambaixada en considerar-los "una amenaça per a la seguretat del país", així com a "mostra de rebuig per l'actuació de les tropes russes a Ucraïna". També ha indicat que les imatges de la massacre de Butxa "ens indignen" i exigeixen "una resposta contundent".

Ho ha anunciat el ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on també ha explicat que no han expulsat també l'ambaixador perquè volen "donar una oportunitat al diàleg":

"Volem mantenir la nostra figura d'ambaixador aquí i a Rússia. No perdem l'esperança de recuperar les vies del diàleg."


Amb l'expulsió de diplomàtics russos, Espanya segueix, així, l'exemple de França, Alemanya, Itàlia, Lituània o Dinamarca. La mesura arriba després de la descoberta de cadàvers a altres ciutats al voltant de Butxa, on --recordem-ho-- Ucraïna acusa les tropes de Rússia de crims de guerra.

Per la seva banda, Rússia ja ha respost a aquesta onada d'expulsions dels seus diplomàtics de països de la Unió Europea. La portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, Maria Zajarova, ha dit que "Rússia donarà la resposta corresponent".


Nova onada de sancions

Mentrestant, i amb el rerefons de les atrocitats russes a la població ucraïnesa, els ministres d'Economia de la zona euro s'han reunit aquest matí a Luxemburg per mirar de pressionar encara més l'economia russa via sancions. Els 27 continuen, però, sense fixar una posició comuna sobre un dels punts més sensibles: incloure l'energia dins el paquet de sancions.

El govern francès s'ha mostrat partidari que la Unió Europea en bloc veti el petroli i el carbó procedent de Moscou, però països com Alemanya i Àustria hi són més reticents.

De moment, s'han compromès a reforçar i ampliar les sancions ja pactades.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut