Vaques en un prat
L'administració d'antibiòtics al bestiar pot crear un problema de salut

Espanya, el país europeu on els animals reben més antibiòtics

Els experts, preocupats perquè això afavoreix que es generin bacteris resistents

RedaccióActualitzat

Espanya se situa en primer lloc d'Europa en l'administració d'antibiòtics al bestiar, segons un informe de l'Agència Europea del Medicament. L'estudi s'ha fet als 29 països de la Unió Europa més Suïssa i es basa en dades obtingudes entre 2010 i 2015.

L'any 2015 es van vendre a tot l'Estat 3.029,8 tones d'antibiòtics per a animals destinats a la producció d'aliments, si bé caldria descomptar un 0,1% administrat a mascotes. El segon país, Itàlia, està a molta distància, amb 1.309,7 tones.

Juntament amb aquestes xifres absolutes, l'estudi també aporta dades tenint en compte la quantitat d'aliments produïts (PCU). En aquest cas, l'estat espanyol se situa en segon lloc amb 402 mil·ligrams per PCU, només superat per Xipre amb 434,2 mg/PCU. El tercer país és Itàlia, amb 322 mg/PCVU. Els que n'utilitzen menys són els països nòrdics, com Islàndia, Suècia, Dinamarca i Noruega, aquest darrer amb només 2,9 mg/PCU.

Una de les causes d'aquesta elevada administració pot ser cultural: l'administració d'antibiòtics a les persones a Espanya també és una de les més elevades d'Europa. Segons l'informe, hi ha diversos factors que poden influir en el fet que els animals rebin tants antimicrobians, com ara la composició de la cabana animal -ovelles i cabres en solen rebre menys-, les dosis i el temps de tractament.

Aquesta administració preocupa els responsables de salut pública, perquè facilita que els agents infecciosos desenvolupin resistència als antibiòtics. Es preveu que aquest problema s'agreugi molt en els propers anys.

En conjunt, la reducció de vendes a tots els països en el període 2011-2015 va ser d'un 13,5%. A Espanya només va disminuir un 4%.

Un estudi recent d'investigadors nord-americans proposava tres mesures per reduir el risc que l'administració d'antibiòtics al bestiar provoqui un gran augment de resistències: que els països en redueixin l'ús, que per al 2030 cada persona no mengi més de 165 grans de proteïna animal al dia i que s'introdueixi un impost en els antibiòtics d'ús veterinari.

Anar al contingut