Mariano Rajoy des de Brussel·les en la cimera de caps d'estat i de govern a la UE. (Foto: EFE)
Mariano Rajoy des de Brussel·les en la cimera de caps d'estat i de govern a la UE. (Foto: EFE)
Brussel·les

Espanya convoca l'ambaixador als EUA pel cas de l'espionatge

Rajoy vol assegurar-se que van ser víctimes de les escoltes a líders europeus i li demanarà informacions a l'ambaixador als Estats Units. Sense aquesta confirmació, el president espanyol ha dit que de moment no prendran mesures.

Victòria MiróActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat que han convocat l'ambaixador espanyol als EUA per demanar-li informació sobre el presumpte espionatge de què haurien estat objecte els dirigents espanyols.

Rajoy ha dit que a hores d'ara no tenen constància que hagin estat espiats i que, per això, mentre no tinguin aquesta confirmació encara no prendran decisions com ara obrir una investigació a través dels seus serveis secrets.

Aquesta és la tímida resposta d'Espanya, que no s'ha sumat a la protesta d'Alemanya i França, que han demanat "canvis veritables" en les pràctiques dels serveis secrets nord-americans.

Rajoy ha insistit que de moment no hi ha res segur, però que les escoltes, si es confirmen, serien greus. "Les activitats d'espionatges no són pròpies d'estat socis, amics i aliats", ha dit Rajoy des de Brussel·les, després de trobar-se a la cimera europea de caps d'estats i de govern, on ha coincidit amb altres líders europeus que haurien estat espiats, segons ha publicat el diari "The Guardian".

El ministre José Manuel García-Margallo també ha estat preguntat sobre la qüestió en roda de premsa posterior al Consell de Ministres. El titular de la cartera d'Afers Exteriors ha dit que "no li consta" que el CNI hagi iniciat una investigació arran de les informacions de Snowden sobre les escoltes a dirigents europeus. Però, no sense certa sorna, Margallo ha indicat que el CNI no acostuma a compartir les investigacions que du a terme.

Anar al contingut