Els viatgers xinesos tenen restriccions d'entrada també a Itàlia i als Estats Units, entre d'altres
Els viatgers xinesos tenen restriccions d'entrada també a Itàlia i als Estats Units, entre d'altres (EFE/EPA/Wu Hao)

Espanya comença a aplicar els controls per covid als viatgers de la Xina als aeroports

Controls de temperatura i cap test d'antígens als passatgers del primer vol arribat directament de la Xina

RedaccióActualitzat

Els viatgers que arribin de la Xina es trobaran ja controls als aeroports de Madrid i Barcelona. El govern espanyol comença a aplicar aquest dissabte les restriccions aprovades aquest divendres amb caràcter extraordinari per l'augment de contagis de covid al país asiàtic.

Les mesures s'han publicat al BOE i han entrat en vigor. A la pràctica, però, impliquen molt menys del que sembla. De fet, aquest dissabte només hi ha un vol afectat, perquè les restriccions són per als avions que vinguin directament de la República Popular de la Xina, excloent la resta d'orígens, com ara Hong Kong.

Aquest primer vol ha arribat passats quarts de vuit del vespre a Barajas. L'aeroport de Madrid i el de Barcelona són els únics que tenen connexions directes amb la Xina.

Segons han declarat els primers viatgers arribats de la Xina, aquest dissabte a l'aeroport només els han pres la temperatura, però no els han fet cap prova diagnòstica d'infecció ni cap test d'antígens

Als viatgers del primer vol arribat a Barajas des de la Xina només els han pres la temperatura
Als viatgers del primer vol arribat a Barajas des de la Xina només els han pres la temperatura (CCMA)

El govern havia anunciat que els passatgers que arribin de la Xina es trobarien controls de temperatura --s'aturarà aquells que donin més de 37,5 graus-- i l'obligació de fer una prova diagnòstica d'infecció activa per SARS-CoV-2. Si aquesta prova surt positiva s'activaran els protocols de comunicació i coordinació establerts amb els serveis sanitaris.

Els controls estaran en vigor, inicialment, fins a les dotze de la nit del 15 de febrer del 2023.


Certificat covid a partir del 3 de gener

Una altra de les mesures anunciades --l'exigència de tenir el passaport covid-- haurà d'esperar a dilluns. El govern espanyol diu que no demanarà el certificat covid digital de la Unió Europea o equivalent a tots els passatgers de vols procedents de la Xina fins al pròxim 3 de gener.

Aquest certificat marca que es té la pauta de vacunació completa o que s'ha passat la covid en els últims sis mesos i, per tant, es té immunitat al virus.

En el cas de les certificacions de vacunació, el BOE especifica que s'admetran les pautes vacunals establertes a l'Estratègia de Vacunació davant la covid-19 a Espanya. Això inclou les dues vacunes xineses Sinovac i Sinopharm.

El dubte continua sent com funciona la immunitat d'aquestes dues vacunes contra la variant òmicron i quant fa que es van posar les últimes dosis a la Xina:

 

Un PCR tres dies abans o un test d'antígens un dia abans

El 3 de gener també es demanaran els certificats de prova diagnòstica negativa. S'acceptaran proves d'amplificació d'àcid nucleic molecular (NAAT) fetes com a molt tres dies abans de viatjar.

També s'acceptaran els tests de detecció d'antígens, però en aquest cas s'han de fer les 24 hores anteriors a la sortida.

L'aeroport de Barajas, a Madrid
L'aeroport de Barajas i el de Barcelona són els únics que tenen vols a la Xina (EFE/ Fernando Villar)

Seqüenciació a Catalunya

El Departament de Salut aposta per fer testos d'antígens a tots els que arribin a la Xina i, en cas que surtin positius, també una PCR i la seqüenciació de les mostres per conèixer el tipus de virus.

D'aquesta manera, ha explicat el conseller de Salut, Manel Balcells, es podrà detectar la presència de noves variants: "El més important és estar atents que no surti una nova variant".

Es farà a partir del 8 de gener, quan el gegant asiàtic posarà fi a la política de covid zero.

 

ARXIVAT A:
XinaCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut