Madrid

Espanya bat el rècord de dies sense formar govern entre legislatures

Si Pedro Sánchez aconsegueix majoria absoluta en el ple d'investidura del 3 de març hauran passat 75 dies de les eleccions del 20 de desembre

Actualitzat

Han passat 62 dies des de la convocatòria electoral del 20 de desembre. Es tracta del període més llarg entre eleccions i investidura d'un nou govern en la història de la democràcia a Espanya.

A partir d'aquest dissabte, es bat el rècord de temps sense govern des de la jornada electoral. El període en què més es va trigar a formar govern va ser l'any 1996 quan Jose María Aznar, del Partit Popular, va arribar per primer cop a la presidència. En aquella ocasió, el PP comptava amb 156 diputats i, després de llargues negociacions, va afegir el suport de CiU, PNB i Coalició Canària per a la investidura.

Ara, a aquests 62 dies s'han de sumar, com a mínim, 12 dies més fins a la primera votació d'investidura a la qual se sotmetrà el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i que es farà el 3 de març. Si, com es preveu, no aconsegueix la majoria absoluta, hi haurà un nou ple el 5 de març.

En el cas que tampoc així aconseguís els suports necessaris, s'obriria un nou període de dos mesos perquè un altre candidat busqui els vots necessaris per aconseguir la investidura. En cas contrari, s'hauria de fer una nova convocatòria electoral que, segons el calendari previst, seria el 26 de juny. Cinc mesos i 6 dies després de les passades eleccions.

Moody's desconfia i rebaixa la nota

El punt mort en la formació d'un nou govern genera inseguretat en els agents econòmics. L'agència de qualificació Moody's ha rebaixat la perspectiva de creixement de l'economia espanyola perquè considera que s'han frenat les reformes previstes. Ara la nota ha baixat de "positiva" a "estable". Però precisament el que preocupa a Moody's és la inestabilitat.

Moody's no creu que les reformes es reactivin a curt termini, en almenys tres o quatre anys, després de les eleccions del 20 de desembre. L'agència de qualificació considera que els resultats han deixat un "parlament fracturat" i amb poques possibilitats de formar una majoria de govern.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut