Barcelona

Espanya, amb 6.000, es converteix en el segon país del món amb més persones centenàries

Viure molts anys ja no és un fet excepcional. A Catalunya l'esperança de vida passa els 80 anys, i així no és estrany que cada cop hi hagi més avis centenaris. En aquests moments, a tot Espanya hi ha més de 6.000 persones que passen dels 100 anys i és un col·lectiu que va en augment. De fet, Espanya és el segon país del món on n'hi ha més. Només el Japó està al davant en el rànquing d'avis centenaris. Una vida sana, les condicions ambientals i les característiques genètiques de cadascú influeixen en aquest fenomen.

Actualitzat

L'any 2003, el japonès Yukichi Chuganji va ser considerat l'home més vell del món i, en morir, amb 114 anys, li va agafar el relleu el menorquí Joan Riudavets, que el va igualar en edat. Aquesta tendència continua intacta. Espanya és el segon país del món, després del Japó, en nombre d'avis centenaris. Ara n'hi ha 6.000 comptabilitzats a Espanya. Els experts creuen que, a meitat de segle, aquesta xifra es multiplicarà per vuit i s'arribarà als 50.000.

La genètica hi té poc a veure, segons els especialistes. Els fills i néts d'aquests avis centenaris només tindran un 25% més de possibilitats d'arribar a centenaris. El que més influeix és la nutrició, les condicions ambientals i uns hàbits sans.

L'esperança de vida ha augmentat a gairebé 80 anys en els homes i per sobre d'aquesta edat en les dones. Però el més important no és la quantitat, sinó la qualitat de vida.

Anar al contingut