L'escriptor turco-alemany Dogan Akhanli, detingut i alliberat per la justícia espanyola (EFE)
L'escriptor turco-alemany Dogan Akhanli, detingut i alliberat per la justícia espanyola (EFE)
Madrid

Espanya allibera un dels dos escriptors turcs detinguts per ordre d'Erdogan

Dogan Akhanli el van detenir aquest dissabte a Granada, però, a diferència de Hamza Yalçin, detingut a Barcelona fa 10 dies, l'han deixat lliure aquest diumenge

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte, la policia espanyola va detenir en un hotel de Granada l'escriptor turcoalemany Dogan Akhanli, però aquest diumenge el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, ha ordenat alliberar-lo. La detenció era en compliment d'una ordre internacional de cerca i captura de la Interpol demanada per Turquia, i s'afegia a la de Hamza Yalçin, periodista turcosuec interceptat fa 10 dies a l'aeroport del Prat.

Defensor de la memòria del poble armeni

Akhanli, de 60 anys, viu a Alemanya des de fa 25 anys, i s'ha destacat en la recuperació de la memòria de l'anomenat holocaust armeni perpetrat fa un segle per l'imperi turc. El règim d'Erdogan nega aquest genocidi, i ja va empresonar Akhanli el 2010, en un viatge al seu país d'origen.

Llavors el van acusar d'un robatori amb homicidi. El seu advocat fa al·legar que l'escriptor ni tan sols era al país la data del crim, i el van absoldre, però el 2013 el van tornar a incloure a la llista de persones en cerca i captura.

Hamza Yalçin porta 10 dies a la presó

El ràpid alliberament d'Akhanli contrasta amb el cas de Hamza Yalçin, periodista suec d'origen turc, que ja porta 10 dies a la presó per una ordre similar.

 

El seu advocat, David Aranda, ha explicat al programa "El Suplement" de Catalunya Ràdio, que el seu client s'havia mogut per Europa sense problemes a pesar de l'ordre de cerca i captura:

"Ell sabia que hi havia una ordre d'Interpol, però el govern suec li va dir que no es preocupés, que no pensaven extradir-lo, perquè el consideren exiliat polític i a Turquia no hi havia cap mena de garantia per la seva integritat física i moral."

"Ha viatjat pel territori de la Unió Europea i per l'espai Schengen sense cap problema. En canvi, quan ha arribat a territori espanyol, quan a la policia els va saltar l'alarma vermella, el van parar, el van detenir i van donar l'ordre d'obrir un procediment d'extradició i enviar-ho al jutjat central d'instrucció."

Yalçin està detingut en compliment d'una ordre internacional emesa per Turquia el 2016 i es troba actualment detingut a la presó de Brians-1 a l'espera que es resolguin els recursos.

 

♦ Concentracions per demanar l'alliberament del president i la directora d'Amnistia Internacional de Turquia

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut