Brussel·les

Espanya afirma a la cimera de l'OTAN que descarta enviar més tropes a l'Afganistan

El secretari d'Estat d'Afers Estrangers, Bernardino León, ha afirmat a Brussel·les, on l'OTAN celebra una reunió extraordinària a instàncies dels EUA, que Espanya no té intenció d'augmentar el nombre d'efectius a l'Afganistan, on té uns 700 soldats, però ha obert la porta a fer un altre tipus de contribució per a la reconstrucció del país. La cap de la diplomàcia nord-americana, Condolezza Rice, que ha promès més de 10.000 milions de dòlars i més tropes, havia demanat als països aliats més implicació.

Actualitzat
Des de Madrid, el ministre d'Afers Estrangers i Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, s'ha referit al "compromís" espanyol a l'Afganistan i ha deixat clar que la participació militar "no canviarà", però ha assenyalat que sí que s'està ampliant l'àrea de cooperació. Espanya podria anunciar aquesta contribució durant la trobada que celebraran els responsables de Defensa de l'OTAN a Sevilla els pròxims 8 i 9 de febrer. Espanya és un dels països que més contribueix a l'Afganistan, amb 150 milions d'euros.

La secretària d'Estats dels EUA havia demanat a Espanya, Itàlia i el Regne Unit que despleguessin soldats a les zones del país on els nord-americans presenten més baixes. En aquest sentit, León ha dit que "és veritat que hi ha hagut uns combats especialment forts al sud, però la regió oest, on hi ha Espanya, és una regió progressivament més insegura".

"No està previst que Espanya aporti més tropes", ha conclòs després de recordar que el maig del 2006 el govern, en vista del deteriorament de la seguretat a l'Afganistan, va aprovar ampliar el contingent desplegat al país per proporcionar més seguretat a la força de desplegament ràpid i a l'equip de reconstrucció provincial.

10.600 milions de dòlars

Condoleezza Rice ha anunciat que el president nord-americà, George W. Bush, demanarà al Congrés dels Estats Units una contribució addicional de 10.600 milions de dòlars, uns 8.200 milions d'euros, per a les tasques de reconstrucció i seguretat a l'Afganistan pels dos pròxims anys, en vista que el 2007 serà un any "crític" per al país.

Des del 2001, l'administració nord-americana ha destinat uns 14.200 milions de dòlars en concepte d'ajuda a l'Afganistan. Del nou paquet financer anunciat avui, 2.000 milions de dòlars es destinaran a la reconstrucció. La resta de la contribució econòmica nord-americana es destinarà a les forces nacionals de seguretat afganeses. En concret, s'augmentaran en 70.000 soldats els efectius del país per ampliar el radi d'actuació de l'exèrcit, i proporcionar-los més i millor formació i equipament. També serviran per dotar la policia afganesa de 82.000 agents més, cosa que en permetrà el desplegament per tot el territori afganès.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut