Un parell de metges transporta òrgans per trasplantar
França vol augmentar la disponibilitat d'òrgans per trasplantar
Madrid

Espanya aconsegueix un "rècord històric" de trasplantaments el 2013

L'any passat se'n van fer més de 4.000, xifra que situa l'estat -un any més- com a líder mundial en aquest tipus d'intervencions.

RedaccióActualitzat

Espanya va assolir el 2013 un "récord històric" de trasplantaments. L'any passat se'n van fer més de 4.000, xifra que situa l'estat -un any més- com a líder mundial en aquest tipus d'intervencions. L'Organització Nacional de Transplantaments (ONT) ha celebrat els 25 anys de funcionament amb dades excel·lents, com són els 1.655 donants d'òrgans, que van permetre un total de 4.279 operacions de trasplantament el 2013.

Aquestes xifres van situar Espanya en una taxa de donació de 35,1 donants per milió d'habitants. Catalunya, però, s'ha quedat a la cua de les comunitats en percentatge de donants. Hi ha només 27 donants per cada milió, a diferència de, per exemple, la Rioja, on la proporció és el doble, de 56 donants per cada milió d'habitants. 

El director de l'entitat, Rafael Matesanz, i la secretària general de Sanitat, Pilar Farjas, han destacat que "els espanyols són els ciutadans del món que quan necessiten un transplantament l'aconsegueixen amb més probabilitat".

En aquest últim any han augmentat tots els tipus de trasplantaments, especialment el de pulmó (19,7%) i el de pàncrees (10,8%). D'aquesta manera, en total, es van fer 2.552 trasplantaments renals, 1.093 d'hepàtics, 285 de pulmonars, 249 de cardíacs, 92 de pàncrees i 8 d'intestinals.

A més, Matesanz ha destacat que durant el 2013 s'ha duplicat la captació de donants de medul·la òssia. "No volem clics a Twitter o Facebook, el que necessitem són donants reals i compromesos a salvar vides", ha assenyalat en relació a la nova normativa que regula la promoció de la donació i que prohibeix fer campanyes per a un pacient concret.
 

Anar al contingut