Un sobre de l'Agència Tributària amb els papers per declarar l'IVA.
Una de les mesures estrella del pla de retallades és l'augment de l'IVA.
Barcelona

Espanya, a la mitjana de l'IVA a Europa

La pujada de la taxa general de l'IVA a Espanya fins al 21% situa Espanya a la mitjana d'aquest impost però supera ja el tipus vigent a Alemanya, França i el Regne Unit.

RedaccióActualitzat
Els països intervinguts o amb greus problemes financers han patit increments molt importants de l'IVA general els últims mesos. Tots ells, tret d'Itàlia, tenen ara ja un IVA superior al que tindrà Espanya. Així, Irlanda va passar del 21% al 23%, Portugal del 17% al 23% i Grècia del 18% al 23%. Itàlia, amb el 21% de l'IVA, tenia previst arribar al 23%, però el govern de Mario Monti de moment està retallant altres fronts, segons explica, amb l'objectiu d'evitar-ho.

La banda més alta de l'IVA l'ocupa en aquests moments Suècia, Dinamarca i Hongria, amb 25%. Dins la banda alta, però un esglaó per sota, hi ha Romania amb un 24%, Finlàndia i Polònia amb un 23%, juntament amb els tres països "greument ferits" per les finances públiques com són Portugal, Grècia i Irlanda.

El 21% de l'IVA general d'Espanya l'equipara amb Itàlia i Bèlgica

A la banda baixa de l'IVA general hi ha Luxemburg amb un 15% però també hi ha ara alguns dels països de més pes de la Unió Europea. Així, Alemanya té l'IVA al 19%, França al 19,6%, malgrat que hi havia una decisió per l'anterior govern conservador que aspirava a pujar-lo fins al 21,2% el mes d'agost que l'actual govern socialista no sembla disposat a aplicar. Els Països Baixos també tenen un IVA del 19%. Amb el 20% de l'IVA general hi ha el Regne Unit i Àustria.
Anar al contingut