La seu del Consell d'Europa a Estrasburg
La seu del Consell d'Europa a Estrasburg
Estrasburg

Espanya, a la cua en l'aplicació de mesures contra la corrupció judicial

Espanya ha incomplert el 75% de les recomanacions fetes pel Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa

RedaccióActualitzat

Espanya és a la cua dels països europeus en la posada en marxa de les recomanacions del Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO) en matèria de lluita anticorrupció entre els jutges. L'informe anual publicat avui, dijous, mostra que Espanya ha incomplert el 75% de les recomanacions fetes i n'ha aplicat parcialment el 25%.

L'incompliment espanyol és idèntic pel que fa també a les recomanacions per lluitar contra la corrupció entre parlamentaris.

El GRECO va dir el 2016 que Espanya havia d'enfortir la independència del Consell General del Poder Judicial, reexaminar la declaració de béns i l'avaluació d'alts funcionaris judicials i millorar la transparència entre el fiscal general i el govern.

El país que més compleix les recomanacions del Consell d'Europa és Noruega, que les compleix totes. Altres països, com França, han incomplert el 66% de les recomanacions, i Bèlgica i Eslovènia, el 57%. En relació amb els fiscals, en canvi, Espanya no té incompliments, igual que Finlàndia.

Europa avisa Espanya que el Constitucional hauria de ser "un àrbitre neutral"

Espanya està millor pel que fa a la valoració de la criminalització dels delictes de corrupció i finançament de partits polítics, ja que va superar el procés de seguiment amb el 67% i el 84% de compliments, respectivament.

El secretari general del Consell d'Europa, Thorborjn Jagland, ha dit que la corrupció "és una font important del descontentament i la pèrdua de confiança en la política i les institucions democràtiques", i el president del GRECO, Marin Marcela, diu que els incompliments es deuen en part a "la complexitat dels problemes avaluats i a la necessitat de trobar un consens polític fort".

L'informe també expressa la preocupació per "la lentitud a Europa en la posada en marxa de les recomanacions". A finals del 2016, un terç no havien estat aplicades, el 25% s'havien posat en marxa parcialment i el 7% s'havien incomplert.

Anar al contingut