Espadaler i Fernández Díaz a la roda de premsa posterior a la seva reunió. (Foto: EFE)
Espadaler i Fernández Díaz a la roda de premsa posterior a la seva reunió. (Foto: EFE)
Madrid

Espadaler reclama a Fernández Díaz que els Mossos no es quedin al marge del cas d'espionatge

El conseller d'Interior s'ha reunit amb el ministre Jorge Fernández Díaz en un clima evident de desavinences pels casos d'espionatge polític. Ramon Espadaler ha criticat la rapidesa per investigar l'espionatge polític i la "lentitud" en el cas de l'esborrany filtrat per la policia sobre Artur Mas i Jordi Pujol.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler ha expressat al ministre Jorge Fernández Díaz el seu malestar perquè els Mossos hagin quedat al marge dels casos d'espionatge destapats a Catalunya. També li ha mostrat la seva "perplexitat" per la rapidesa a l'investigar el suposat espionatge polític, davant la "lentitud" en el cas de la filtració d'un esborrany de la Unitat de Delictes Econòmics de la Policia. El document implicava el president de la Generalitat, Artur Mas, i l'expresident Jordi Pujol i va sortir poc abans de les eleccions catalanes.

En roda de premsa, Ramon Espadaler ha aclarit que les seves paraules no eren un retret, sinó una queixa perquè aquests dos temes haurien de tractar-se amb la "mateixa prioritat". La trobada entre el ministre i el conseller, que ha durat una hora, ja estava prevista abans que sortissin a la llum pública els casos d'espionatge polític vinculats a l'agència de detectius Método 3.

Jorge Fernández Díaz ha reconegut que les discrepàncies polítiques entre el govern català i l'espanyol són "notòries i públiques". Tot i això, els dos han acordat respectar la decisió de l'autoritat judicial que la Policia Nacional tingui "plena competència" per ser Policia Judicial en el cas d'espionatge. "Queda clar", ha emfatitzat Espadaler, "la percepció que ha hagut un interès explícit d'apartar els Mossos d'aquesta investigació".

Fernández Díaz ha garantit al conseller lleialtat institucional, cooperació i col·laboració, de la mateixa manera que ha obtingut aquesta mateixa actitud per part de la Generalitat.

Deixant a una banda les diferències en aquesta matèria, la reunió ha servit per acordar la creació de grups de treball bilaterals per concretar les qüestions d'interès comú en matèries tan sensibles com la seguretat. Malgrat això, les no es convocarà de moment la Junta de Seguretat Govern-Catalunya, que no es reuneix des de fa anys.

Próximament, el Ministeri de l'Interior portarà a les Corts alguns projectes, pels quals vol comptar amb l'aportació de la Generalitat. El conseller Espadaler li ha advertit que no acceptarà la "tònica general" del govern de Mariano Rajoy de legislar envaint competències. La Generalitat ha informat Fernández Díaz que té la intenció de dur a terme una llei de coordinació amb les policies locals i li ha demanat accés als Mossos a les bases de dades de les forces de seguretat de l'Estat.

Durant la roda de premsa, el ministre no ha volgut respondre a les declaracions del president català, Artur Mas, en què va denunciar un "joc brut" des d'instàncies de l'Estat contra el procés sobiranista català. Però, Fernández Díaz ha deixat clar que totes les institucions actuen en el marc de la llei i "tots juguem net". "Si mai algú actua fora de la llei, aquesta persona ha d'enfrontar-se amb el fet d'haver actuat de manera il·legal", ha conclòs.
Anar al contingut