Barcelona

Espadaler: "La cèl·lula jihadista s'havia constituït amb voluntat d'atemptar a Catalunya"

El conseller d'Interior confirma que hi ha 11 detinguts, entre ells un menor i diversos conversos de nacionalitat espanyola

RedaccióActualitzat

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha explicat que l'operació antijihadista al Vallès Occidental i a Barcelona "representa un punt inflexió important" respecte a la resta d'actuacions policials que s'han dut a terme les darreres setmanes. Després d'afirmar que "estem davant d'una cèl·lula vinculada a Estat Islàmic completa i estructurada", Espadaler ha assegurat que la cèl·lula captava i radicalitzava joves i els enviava a Síria i l'Iraq, però també "s'havia constituït en una cèl·lula operativa amb voluntat d'atemptar a Catalunya".

Espadaler ha vinculat també l'operació antijihadista amb la detenció el desembre a Bulgària de tres homes de Terrassa i Monistrol de Montserrat quan anaven cap a Síria, suposadament per incorporar-se a Estat Islàmic.

En una entrevista a TV3, el conseller ha remarcat que en cap moment cap població catalana ha estat en risc d'atemptat. Fa 13 mesos els Mossos d'Esquadra estaven treballant amb l'Audiència Nacional en aquesta operació. 

Espadaler ha assegurat que en el moment que s'aixequi el secret de sumari donaran més informació sobre la cèl·lula, els seus objectius i on volien atemptar. Diverses vegades al llarg de la conversa amb Núria Solé, el conseller ha remarcat que en tot moment els ara detinguts han estat vigilats per la policia, i que en cap moment hi ha hagut risc per a la població.

L'operació s'ha precipitat no perquè hi hagués cap perill, sinó perquè s'ha considerat que hi havia les "proves necessàries per actuar judicialment". En l'operatiu hi han participat 360 agents dels Mossos.

Cinc conversos

En una roda de premsa anterior a l'entrevista a TV3, el conseller ha explicat que, de les onze detencions, "totes les previstes", cinc persones eren de nacionalitat espanyola, quatre dels quals conversos; hi havia cinc marroquins i un paraguaià, també convers. Entre els detinguts, deu eren homes, un d'ells un menor de 17 anys, i una dona en edats compreses entre els 17 als 45 anys. A més, s'han practicat 16 escorcolls: set a Terrassa, quatre a Sabadell, dos a Barcelona, dos a Valls i un a Sant Quirze del Vallès.

Espadaler ha volgut celebrar "l'èxit policial" d'una operació que ha permès "evitar la radicalització de més joves, aturar les accions d'aquest grup que enviava gent cap a Síria i l'Iraq i evitar la comissió d'un possible acte terrorista a Catalunya".

Tot i això, ha sentenciat: "L'esforç policial ha de continuar. No podem abaixar la guàrdia perquè tenim presència del fenomen jihadista a casa nostra."

El trasllat dels detinguts cap a l'Audiència Nacional es farà divendres a la tarda.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut