Tòquio/Pequín

Escoles tancades i fàbriques aturades pel conflicte entre el Japó i la Xina sobre la sobirania de les illes Diaoyu

Algunes escoles nipones de Pequín i Canton estaran tancades aquest dilluns i dimarts, i tres plantes de l'empresa Canon han aturat la producció arran del conflicte per la sobirania de les illes Diaoyu.

RedaccióActualitzat
El conflicte entre el Japó i la Xina per la sobirania de les illes Diaoyu s'escalfa cada dia més. Algunes escoles nipones de Pequín i Canton estaran tancades aquest dilluns i dimarts, i tres plantes de l'empresa Canon han aturat la producció.

Davant les protestes i els atacs contra interessos japonesos a la Xina, Tòquio busca la màxima protecció dels seus compatriotes i demana a Pequín que garanteixi la seguretat dels seus ciutadans. A més, recorda que els Estats Units també els protegiran en aquest afer. Precisament, el secretari de defensa dels Estats Units, Leon Panetta, que continua a Tòquio, ha alertat que els malentesos a vegades poden portar conflictes violents. La seva pròxima parada: Pequín.

Mentrestant, continuen les protestes davant l'ambaixada del Japó a Pequín amb crides que les illes són de la Xina així com proclames als xinesos a anar a la guerra en defensa de la seva sobirania. En aquest sentit, no és estrany que prop dels consolats i ambaixades, els restaurants japonesos estiguin tancats i amb missatges a favor de la Xina.

El govern xinès, poc donat a permetre manifestacions, aquest cop ha fet màniga ampla amb les mostres de fervor patriòtic que, sobretot, durant el cap de setmana, s'han fet a diverses ciutats xineses arran del conflicte per la sobirania de les illes Diaoyu-Senkaku. Però el que Pequín volia que fos una demostració de múscul, se li està escapant de les mans. Banderes cremades, insults i pluja d'objectes contra les legacions japoneses. Pequín corre el risc ara que les manifestacions es girin en contra seva si la resposta és percebuda com a massa feble.

Aquest dilluns a la premsa estatal, hi hagut el primer gest de distensió. El diari oficialista "Global Times" assegura que l'ús de la violència no és el camí.

En qualsevol cas, l'interrogant és quina capacitat de reconduir la situació tenen dos governs amb aires de provisionalitat: el xinès, perquè és falta un mes per al congrés que ha de consumar el relleu al capdavant del país, i el Japó, per la posició de feblesa del seu primer ministre.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut