Edimburg

Escòcia elegeix el Parlament, amb els independentistes com a grans favorits

També es renoven els Parlaments de Gal·les i Irlanda del Nord, i hi ha eleccions municipals a Anglaterra

RedaccióActualitzat

Aquest dijous s'han celebrat eleccions per escollir els Parlaments d'Escòcia, el País de Gal·les i Irlanda del Nord, a més de 124 ajuntaments d'Anglaterra. A les deu de la nit -hora britànica- han tancat els col·legis electorals i ha començat el recompte. Els resultats electorals es coneixeran aquest divendres al matí.

Les enquestes sobre les eleccions a Escòcia pronostiquen que els independentistes del Partit Nacional Escocès no només tornaran a revalidar la majoria absoluta, sinó que fins i tot l'ampliaran. Això els donaria més força per reclamar un segon referèndum d'independència, després d'haver perdut el de l'any 2014 per un estret marge de vots.

En tot cas, la líder de la formació, Nicola Sturgeon, sap que la repetició del referèndum no pot ser imminent. A més a més, vol que, durant aquest període, hi hagi un 60% sostingut de votants favorables a la independència. La que està decidida a impedir una altra consulta és la candidata dels conservadors, Ruth Davidson, que podria aglutinar el vot unionista i convertir-se en el principal partit de l'oposició.

 

 

Pel que fa a la votació per a l'alcaldia de Londres, els dos principals partits britànics podran mesurar les respectives forces, un mes i mig abans del referèndum sobre la continuïtat del Regne Unit a la Unió Europea. El laborista Sadiq Khan surt com a favorit i, si es confirmen les enquestes, es convertiria en el primer musulmà que governa la capital britànica. El seu contrincant, amb un perfil molt allunyat, és el conservador Zac Goldsmith, d'origen aristòcrata i jueu, que és 20 punts al darrere. Mentre que Khan és proeuropeista, Goldsmith és euroescèptic. Per això molts veuran en el resultat d'aquestes eleccions una avantsala de la consulta sobre el Brexit.

A nivell britànic, les eleccions suposen el primer examen a les urnes del nou líder laborista, Jeremy Corbyn, escollit el mes de setembre.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut