Sara Danius, fins ara secretària permanent de l'Acadèmia Sueca, aquest dijous a Estocolm (Reuters)
Sara Danius, fins ara secretària permanent de l'Acadèmia Sueca, aquest dijous a Estocolm (Reuters)
Estocolm

Escàndol sexual amb dimissions a l'Acadèmia que atorga el Nobel de Literatura

Les acusacions contra el marit d'una acadèmica fan aflorar rivalitats irreconciliables dins la institució

RedaccióActualitzat

Un escàndol sexual arran de la campanya #MeToo ha portat a la superfície els conflictes interns que arrossega des de fa anys l'Acadèmia Sueca, la institució que atorga el Premi Nobel de Literatura.

La secretària permanent de l'Acadèmia, Sara Danius, coneguda perquè era l'encarregada de comunicar cada any el nom del guanyador o guanyadora del premi, ha hagut de dimitir aquest dijous.

Ho ha fet després d'una reunió dels acadèmics encara en actiu, i no ha volgut dir si s'ha decidit qui la substituirà:

"No puc entrar en això, és confidencial. És la voluntat de l'Acadèmia i l'accepto. M'hauria agradat seguir, però hi ha altres coses a fer a la vida."

 

Acusen el marit d'una acadèmica

També ha hagut de dimitir una altra acadèmica, Katarina Frostenson, que és l'origen més immediat del conflicte: el seu marit, el dramaturg francès Jean-Claude Arnault, l'han acusat d'haver utilitzat la seva posició per abusar d'almenys 18 dones.

Va ser el novembre, enmig de la campanya #MeToo, que aquestes dones van denunciar anònimament Arnault al diari "Dagens Nyheter". Els abusos haurien passat a dependències de l'Acadèmia.

 

També filtracions i irregularitats econòmiques

Arnault, amb molta influència en el món cultural suec, també l'han acusat d'haver filtrat fins a set vegades el nom del guanyador del premi. A sobre, hauria comès irregularitats econòmiques a l'Acadèmia.

Una investigació hauria recomanat denunciar un club literari dirigit per ell i del qual és copropietària la seva dona, perquè hauria rebut finançament irregular de l'Acadèmia.

 

Tres acadèmics -Klas Östergren, Kjell Espmark i Peter Englund- ja van dimitir divendres de la setmana passada molestos pel suport que l'Acadèmia continuava donant a Arnault i a la seva dona.

Segons ha explicat un dels membres, Per Wästberg, el debat sobre la dimissió de Frostenson va evidenciar la divisió de la institució:

"N'érem sis que volíem que l'acadèmica Katarina Frostenson dimitís i vuit que volien que es quedés."

 

11 acadèmics de 18

Amb aquesta pluja de dimissions, dels 18 seients de l'Acadèmia, només 11 estan ocupats, perquè a les cinc baixes cal afegir-hi dues acadèmiques que boicotegen des de fa anys la institució per altres motius.

Per reocupar-los caldrà reformar la normativa de la centenària institució, perquè el mandat dels acadèmics és perpetu i no està previst que puguin renunciar-hi ni ser expulsats l'Acadèmia.

El que tothom es pregunta ara és si aquesta crisi tindrà efectes en l'elecció del proper Premi Nobel de Literatura.

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut