Israel / Gaza

Es reprenen els atacs després de les tres hores de treva per obrir un corredor humanitari a Gaza

Israel ha complert les primeres tres hores de treva a la ciutat de Gaza, després de 12 dies d'ofensiva militar. Una treva que es repetirà cada dia, entre les dotze del migdia i les tres de la tarda, per facilitar l'arribada de l'assistència humanitària a la capital de la Franja, sempre que Hamas també la respecti. La treva ha servit també per celebrar funerals per les víctimes. Així, avui s'han enterrat els nens morts ahir en la matança d'una quarantena de civils refugiats en una escola sota protecció de les Nacions Unides. Israel va dir que la van atacar perquè els palestins els havien disparat des de dins, però les Nacions Unides ho han desmentit.

Actualitzat
Aquesta matinada, el primer ministre d'Israel, Ehud Olmert, ha ordenat obrir un corredor humanitari que permeti l'arribada d'ajuda a la Franja de Gaza. L'oficina d'Olmert ha anunciat en un comunicat que la seva decisió és producte d'una recomanació de la cúpula de l'exèrcit israelià i que implicarà que periòdicament es permetrà l'accés a diverses zones de la Franja per permetre que els palestins rebin productes de primera necessitat. Un portaveu de Hamas ha confirmat que els islamistes no tiraran coets contra Israel durant aquesta pausa.

Un portaveu del primer ministre, Mark Regev, ha descrit la mesura com un "estatus especial per fer possible el pas de persones, aliments i medicaments", i ha afegit que començarà a aplicar-se a partir d'aquest dimecres. La notícia arriba després d'una jornada de Reis en què almenys 40 persones haurien mort i desenes haurien resultat ferides a la Franja, quan tancs israelians haurien obert foc contra una escola de l'ONU. Tot i que l'exèrcit israelià justifica l'atac per la presència de milicians islamistes, l'ONU ha negat aquest extrem.

Coincidint amb això, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha anunciat la seva intenció de viatjar la setmana que ve a Israel i als territoris ocupats. El secretari general ha rebutjat tant l'atac israelià d'aquest dimarts contra una escola de l'ONU com el llançament de coets de Hamas. Després que les Nacions Unides han estat incapaces d'assolir aquesta matinada un acord per exigir un alto el foc a la Franja de Gaza, han apostat perquè la proposta d'Egipte fos l'alternativa.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut