Barcelona

Millet reconeix el pagament de comissions de Ferrovial a CDC a través del Palau

Els interrogatoris dels acusats del cas Palau han començat amb Millet, que ha reconegut els tractes personals amb els tresorers de Convergència i ha qualificat d'"error brutal" haver-se quedat diners del Palau de la Música

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres al matí s'ha reprès la vista oral del judici pel cas Palau a la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet de Llobregat. Just després de la resolució de les qüestions prèvies per part del tribunal, s'ha donat pas als interrogatoris als acusats. En aquest moment s'ha revelat una de les principals incògnites del judici: l'ordre dels interrogatoris.

Ho ha anunciat el fiscal del cas, Emilio Sánchez Ulled: primer, Fèlix Millet; després, Gemma Montull, i en tercer lloc, el seu pare, Jordi Montull. El quart a declarar serà l'extresorer de CDC Daniel Osácar i la cinquena serà Rosa Garicano.

 

 

Fèlix Millet: "Va ser un error meu brutal"

Al començament de l'interrogatori, Millet ha dit que respondria les preguntes del fiscal i de la seva defensa, però no de la resta d'acusacions i defenses. L'interrogatori, en castellà, l'ha començat el fiscal, i Millet ha anat admetent tot el que li anava preguntant:

Sánchez Ulled: "Es va beneficiar dels diners del Palau per fer obres a casa seva?"

Fèlix Millet: "Sí. No recordo quan, però li puc dir que vaig donar ordre que els fons procedissin de la fundació. Això va ser error meu brutal, ja ho declaro quan vaig fer declaració per escrit el 2009."

Fèlix Millet: "No recordo si les empreses que feien obres a casa meva eren proveïdores del Palau. Això ho portava en Montull."

Fèlix Millet ha reconegut que també va carregar als fons del Palau el cost de viatges particulars, i també les despeses dels casaments de les filles, que es van celebrar al mateix Palau. L'acusat les ha justificat amb l'argument que van servir per "fer publicitat" del Palau, i el fiscal li ha recordat que van costar més de 160.000 euros.

 

 

El "tema de Convergència"

Millet, però, no ha precisat en cap moment cap xifra ni ha corroborat els mecanismes mitjançant els quals es quedava els diners, i ha responsabilitzat Jordi Montull de tots els detalls:

Millet: "Jo no tenia cap llibre ni apuntava res, no entrava en aquesta mena de detalls, jo cobrava de molts llocs."

Sánchez Ulled: "Ja me n'he adonat."

Sánchez Ulled: "Vostès es van quedar quantitats milionàries, li parlo d'això, comptes dels ens del Palau de la Música."

Millet: "Aquí no hi entro, no ho sé. El que em vaig quedar, amb una excepció, és el que vaig declarar en la meva confessió de l'any 2009, la resta, no…"

 

Aquesta excepció, segons Millet, és "el tema de Convergència". Segons ha detallat a continuació, aquest "tema" consistia en donacions que feia l'empresa Ferrovial al Palau a canvi que, després, el govern de la Generalitat, controlat per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), li adjudiqués obra pública. Aquests diners, ha dit Millet que es canalitzaven a través de la Fundació Trias Fargas, lligada a CDC.

Segons ha explicat Millet al fiscal, la quantitat la pactaven Ferrovial i CDC, i consistia en un 4% de les obres: un 2,5% se'l quedava CDC i 1,5%, "per a nosaltres". Millet ha detallat que aquests temes els van tractar directament amb els tresorers de CDC: amb Carles Torrent fins al 2005 i, després, amb Daniel Osácar quan aquest va substituir el primer després de la seva mort. En aquest sentit, ha confirmat que el "Daniel" que apareix als papers del sumari era Daniel Osácar.

A preguntes del seu advocat, Millet ha implicat Mariona Carulla

Després de l'interrogatori del fiscal i d'un recés de tres quarts d'hora, Millet ha respost les preguntes del seu advocat, Abraham Castro, també en castellà. En les primeres respostes, Millet ha suggerit la implicació en el cas de la vicepresidenta del Palau Mariona Carulla:

Abraham Castro: "De qui depenien els temes fiscals i financers al Palau?"

Fèlix Millet: "Del senyor Jordi Montull i de Gemma Montull, sota el control de la vicepresidenta econòmica, la senyora Mariona Carulla."

Abraham Castro: "Què ha rescabalat vostè?"

Fèlix Millet: "El 100%, en efectiu, uns 6 milions, i amb béns immobles, fins a 15 milions. El 100% de tot allò meu ho vaig posar a disposició de la justícia el 2009."

 

 

Sessió decisiva per al futur del cas Palau

La sessió d'aquest dimecres l'ha començat la presidenta del tribunal, Montserrat Comas, que ha rebutjat la prescripció d'alguns delictes demanada per la defensa d'alguns acusats.

En aquest sentit, Comas ha dit que no han admès la prescripció del delicte de tràfic d'influències demanada per la defensa de l'extresorer de Convergència Democràtica Daniel Osácar. També s'ha desestimat la prescripció de delictes demanada per als exdirectius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Arrizaga.

El tribunal també ha desestimat la petició que un arxiu trobat a l'ordinador de la secretària de Fèlix Millet deixi de ser prova acusatòria. La defensa de Millet ho va demanar la setmana passada amb l'argument que s'havia trencat la cadena de custòdia de l'arxiu.

Segons ha pogut saber TV3, Artur Mas donarà explicacions un cop hagin declarat els principals encausats en el cas Palau.

Uns dies previs amb rumors i declaracions sobre les estratègies dels acusats

Durant els dies previs i posteriors a les primeres sessions del judici, s'han anat descobrint rumors i detalls de quines podien ser les estratègies de defensa dels acusats. En aquest sentit, Jordi Montull va dir a TV3 que l'espoli ja estava en marxa quan ell va arribar al Palau i que, davant del tribunal, ell es vol limitar a ratificar la declaració de la seva filla.

Afegit al contingut de les confessions de Fèlix Millet, el que puguin dir els Montull sobre el suposat finançament il·legal de Convergència Democràtica a través del Palau de la Música pot acabar de marcar el desenvolupament del judici. De fet, la setmana passada, va transcendir que l'exnúmero dos del Palau estava negociant rebaixar la petició de pena a la seva filla a canvi d'inculpar CDC.

Podeu trobar més informació sobre el judici a Millet i Montull a l'especial El cas Palau, a judici.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut