Pequín

Es reprèn a Pequín el diàleg a sis bandes sobre el programa nuclear de Corea del Nord

Un any després del trencament de les negociacions pel contenciós nuclear amb Corea del Nord, s'han reprès a Pequín les converses a sis bandes entre els Estats Units, les dues corees, la Xina, Rússia i el Japó. L'objectiu, desenvolupar els acords del setembre del 2005, quan Pyongyang va acordar desmantellar el seu programa nuclear a canvi d'ajudes econòmiques i garanties de seguretat. La trobada, però, arriba sense gaires expectatives d'aconseguir un acord, sobretot per la negativa de Washington d'aixecar les sancions econòmiques i pel recent assaig nuclear de Pyongyang. En aquest sentit, Corea del Nord ja ha avançat que només parlarà dels acords del 2005 quan els Estats Units retirin les sancions.

Actualitzat

El diàleg entre els EUA, les dues corees, la Xina, Rússia i el Japó per tractar la qüestió nuclear s'ha reprès a la residència de caps d'estat de Diaoyutai després de tretze mesos d'aturada arran dels desacords entre Washington i Pyongyang, segons ha informat el Ministeri d'Exteriors xinès. Els negociadors dels sis països, que van arribar a Pequín a finals de la setmana passada, han mantingut trobades bilaterals aquests dies a la Xina.

El negociador xinès, Wu Dawei, ha explicat que les converses se centren a buscar com desenvolupar els acords del setembre del 2005, quan Corea del Nord va acordar desmantellar el seu programa nuclear a canvi d'ajudes econòmiques, així com garanties de seguretat. Corea del Nord, en canvi, ha dit que només podrà parlar dels acords del 2005 quan els Estats Units retirin les sancions econòmiques que li han imposat.

Els Estats Units van bloquejar a finals del 2005 els comptes nord-coreans al Banc Delta Asia de Macao, ja que sospitava que eren utilitzades per al contraban i la falsificació de dòlars nord-americans. Precisament, aquesta decisió va portar Pyongyang a rebutjar les converses durant més d'un any.

La vigília de la represa de les converses, aquest diumenge, el cap de la missió nord-coreana, Kim Kye-Gwan, ha assegurat que el seu govern està disposat a negociar tots els punts "excepte les armes nuclears". Per la seva banda, el negociador dels Estats Units, Christopher Hill, ha exigit a Pyongyang que es prengui més seriosament "la qüestió de la desnuclearització".

El 9 d'octubre d'aquest any Corea del Nord va provar amb èxit la seva primera bomba atòmica i es va convertir en potència nuclear, uns fets que van provocar una condemna internacional i l'aprovació d'una resolució de les Nacions Unides que imposava sancions econòmiques a Pyongyang.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut