Els principals acusats en el judici del cas Pretòria
Els principals acusats en el judici del cas Pretòria
Madrid

Alavedra confessa i la fiscal confirma el pacte que el deslliurarà de la presó

La fiscal rebaixarà la pena a l'exconseller perquè no impliqui presó si paga una multa de 10,3 milions d'euros abans que acabi el judici

RedaccióActualitzat

Ni un minut ha trigat Macià Alavedra a reconèixer totes les acusacions que l'han portat al banc dels acusats pel cas Pretòria. L'exconseller de la Generalitat en els governs Pujol, ha admès que va cometre tràfic d'influències, va blanquejar diners i va cobrar comissions il·legals.

Alavedra ho ha admès després de pactar amb la fiscalia rebaixar la pena a canvi de la seva confessió. El pacte amb la fiscalia li suposarà no ingressar a la presó si paga una multa de 10,3 milions d'euros abans que acabi el judici. En principi, la fiscal Ana Cuenca li demanava 6 anys i 10 mesos de presó.

Alavedra reconeix haver cobrat amb Prenafeta comissions del 4%

L'exconseller d'Economia ha reconegut haver cobrat comissions amb l'exsecretari de Presidència de la Generalitat Lluís Prenafeta per intermediar a favor d'empresaris perquè rebessin adjudicacions públiques relacionades amb les operacions del port de Badalona i d'un edifici de vivendes de Sant Andreu de Llavaneres. En aquestes dues operacions ha admès que ell i Prenafeta van pactar una comisisó del 4%, "una comissió habitual en aquest tipus de casos", ha dit. El pacte va ser verbal i els diners també se'ls van repartir amb Luis Andrés García, alias "Luigi", presumpte cap de la trama. 

Alavedra ha explicat que la seva feina era únicament la d'intermediació i nega ser coneixedor de les operacions urbanístiques que hi havia al darrere.

Alavedra desvincula Mas

En el judici s'han sentit dues trucades telefòniques entre Prenafeta i Alavedra intervingudes per la policia en què parlen d'Artur Mas. Es tracta d'una operació immobiliària que no va prosperar i que no té res a veure amb el cas Pretòria. Alavedra ha precisat que Mas "no va intervenir per a res" en cap de les tres operacions urbanístiques

Segons ha dit, només es van referir a ell perquè en aquell moment preveien que fos escollit president de la Generalitat i es preguntaven per com anava a les enquestes.

L'exconseller ha quedat també deslliurat d'assistir a les sessions del judici a partir d'ara pel seu estat de salut, excepte a la de l'últim dia. 

Manuel Valera nega les acusacions de tràfic d'influències

 

Manuel Valera, l'home de confiança del principal encausat, Luis Andrés García, "Luigi", ha assegurat que no prenia "cap decisió" i que només intervenia en les signatures de contractes com a administrador de tres societats de Luigi: Tultar, City Actividades Inmobiliarias i Zellinguen.

Ha relatat que aquest li va demanar ajuda perquè estava "superat" per la feina i, a més, una de les seves societats sortia d'un concurs de creditors.

La fiscalia, a qui no ha respost cap pregunta, li demana dos anys i nou mesos de presó i multes per valor de 6,1 milions d'euros per tres delictes de tràfic d'influències.
 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut