Barcelona

Es redueix un mes de mitjana el temps d'espera per operar-se

Tot i el pla de xoc de Salut, Catalunya ocupa el tercer lloc a l'Estat amb més temps d'espera

RedaccióActualitzat

Les llistes d'espera per a les intervencions quirúrgiques s'han reduït a Catalunya un 10,4% durant l'últim any, segons ha fet públic el Departament de Salut. Han baixat les llistes de gairebé 180.000 a 160.500 pacients en un any.

El temps d'espera per entrar a quiròfan també ha disminuït, però no tant com estava previst. Ha passat de 170 dies a 133 en un any i mig, una reducció del 22%.

La reducció de les llistes d'espera a la sanitat catalana durant l'últim any és el resultat del pla integral de millora posat en marxa el 2016 i que ja ha aconseguit incrementar l'activitat dels quiròfans en un 22% respecte al 2011. De mitjana, ara s'operen cada dia als hospitals catalans cent persones més que l'any passat.

Al pla de xoc s'hi va destinar 57 milions extres l'últim any. El balanç és que, en general, s'han complert els objectius. El més important per als responsables de Salut és que hi ha hagut un canvi de mentalitat entre els professionals, segons assenyala Cristina Nadal, directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut:

"Actualment a Catalunya, als hospitals, a molts hospitals, setmanalment, els gestors parlen amb els caps de servei de les llistes d'espera i posen sobre la taula aquesta situació, que és un problema a resoldre"


I així s'ha aconseguit que gairebé el 95% (94,6%) de pacients s'operin dins del termini de temps establert. El 2011, en plenes retallades, només eren el 61%.

Per tenir una primera visita amb l'especialista ara cal esperar una mitjana de 86 dies (43,4%), i 51 (40%) per fer-se una prova diagnòstica. La reducció dels temps ha estat important, de més del 40%, però no arriba al 50% que s'havia promès.

Tot i aquesta reducció, Catalunya encara supera la mitjana d'espera sanitària de l'Estat. De fet, ocupa el tercer lloc. Només la superen les Canàries, amb 177 dies de mitjana, seguida de Castella-la Manxa amb 163.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut