Madrid

Es realitza a Madrid el primer trasplantament de dos pulmons amb la tècnica "ex vivo"

Metges de l'Hospital Puerta del Hierro-Majadahonda de Madrid han realitzat per primera vegada al món el trasplantament de dos pulmons d'un donant en parada cardiorespiratòria. Ho han fet utilitzant la tècnica "ex vivo", que permet trasplantar òrgans d'una persona que ha mort de manera sobtada i fora d'un centre hospitalari. Un cop s'extreuen els pulmons que s'han de trasplantar es connecten a una màquina que els fa funcionar com si encara estiguessin dins d'un cos viu. Així, els metges poden examinar-los i millorar-ne les condicions per al trasplantament.

Actualitzat
El pacient que ha estat trasplantat és un home de 61 anys amb un emfisema pulmonar per tabaquisme. Abans de l'operació, els metges van examinar els pulmons durant 4 hores i mitja, temps que van estar connectats a la màquina. L'operació va durar 22 hores. El pacient va passar una setmana a la unitat de cures intensives i un mes a planta.

Posteriorment es va realitzar una segona intervenció com aquesta a un altre pacient que també tenia un emfisema pulmonar per tabaquisme. El receptor es recupera favorablement i respira pel seu compte.

La tècnica "ex vivo" és molt complexa. El seu principal problema és ajustar i afinar el sistema perquè pugui interactuar amb un organisme tan sensible com els pulmons.

La seva implantació permetria recuperar per al trasplantament el 25% dels pulmons. I és que es podrien utilitzar els òrgans d'aquelles persones que no han mort a l'hospital. Això ho permet el fet que a banda de tenir temps per poder examinar-los, els metges poden administrar als pulmons antibiòtic i medicaments per evitar el rebuig.
Anar al contingut