Els ponents de l'acte de presentació de la Llei del Referèndum (ACN)
Els ponents de l'acte de presentació de la Llei del Referèndum (ACN)
Barcelona

Si guanya el "sí" en el referèndum, es proclamarà la independència de forma immediata

No caldrà un mínim de participació perquè l'1-O sigui vinculant, segons la Llei del referèndum presentada per JxSí i la CUP

RedaccióActualitzat

Junts pel Sí i la CUP han presentat els detalls de la Llei del referèndum de l'1 d'octubre. Jordi Turull, Marta Rovira, Lluís Corominas, Josep Maria Orobitg, Benet Salellas, Gabriela Serra, Anna Gabriel i Joan Garriga s'han repartit l'explicació del text en un acte que s'ha fet a l'auditori del Parlament, un lloc simbòlic on s'han fet reunions del Pacte Nacional pel Referèndum.

Després de la polèmica per les declaracions del ja exconseller Jordi Baiget, Gabriela Serra, de la CUP-CC, ha volgut deixar clars la intenció i l'abast de la consulta de l'1 d'octubre:

"No és una mobilització ciutadana. No estem davant d'un nou 9-N. Si guanya el "sí" es proclamarà la independència immediatament".

La norma fixa que en cas de victòria del "Sí", es proclamarà "immediatament" la independència de Catalunya. En cas contrari, també deixa clar quina serà la sortida:

"Si surt el "No" prendrem aigua del Carme i es convocaran eleccions", ha explicat Gabriela Serra.

La llei del referèndum no fixa un mínim de participació perquè sigui vinculant i preveu un termini de 48 hores per començar el procés constituent en cas que guanyi la independència.

Els detalls de la Llei del Referèndum de l'1-O

Més detalls de la consulta són la creació d'una Sindicatura Electoral de Catalunya, amb 5 juristes i politòlegs i que el govern promourà la presència d'observadors internacionals, segons Lluís Corominas, de JxSí, que ha recordat que la sindicatura ve motivada perquè "no tenim llei electoral pròpia".

La norma també parla de la campanya informativa, que ha de ser "neutral", i apunta que les entitats sobiranistes tindran un 30% de presència als mitjans si així ho requereixen.

Pel que fa al cens, estarà elaborat pel govern i validat per la sindicatura electoral. El vot exterior està contemplat dins la llei.

I sobre l'organització de la jornada, la llei afirma que els ajuntament han de cedir els locals que se'ls requereixin i que els càrrecs de les meses són obligatoris. En cas d'incompliment per part dels consistoris, la Generalitat podrà obrir locals com a alternativa.

Text obert i amb empara internacional

Al principi de l'acte, el portaveu de JxSí, Jordi Turull, ha afirmat que la llei "no és un document intocable" i Benet Salellas, de la CUP-CC, ha exposat que és "una llei de mínims" i "estrictament formal" per poder celebrar el referèndum. En aquest sentit, l'ha definit com "una clau que obri panys".

Salellas també ha recordat que "la llei s'empara en el dret internacional" que aprova el dret a l'autodeterminació i n'ha defensat la legalitat afirmant que "qui trenca el pacte constitucional és el Tribunal Constitucional amb la sentència de l'Estatut".

Gabriela Serra també ha afirmat que l'1 d'octubre "serà un acte de llibertat, de dignitat, de sobirania i de desobediència". I Marta Rovira, ha volgut cridar tothom a votar subratllant que "l'èxit del referèndum depèn d'una participació elevada".

Per la seva banda, la diputada Anna Gabriel ha exposat que la "llei d'autodeterminació" "és una via de solució a un problema existent".

Consulta l'esborrany de la proposició de Llei del referèndum que han presentat JxSí i la CUP:

 

3 diputats de l'oposició presents

A l'acte no hi ha assistit l'oposició, excepte 3 diputats de Podem i Joan Josep Nuet, d'Esquerra Unida i Alternativa.

A la tarda s'explicaran en un acte de contingut simbòlic al Teatre Nacional. L'acte comptarà amb la presència del president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut