La tramuntana bufa fort a Llançà. (Foto: Jesús Blanco)
La tramuntana bufa fort a Llançà. (Foto: Jesús Blanco)
Barcelona

Es manté l'alerta pel risc de ventades fortes a l'Alt Empordà i al Pirineu i per mala mar

El vent, que va superar els 160 km/h en punts com Portbou, ha causat nombrosos danys. El telèfon 112 ha rebut 500 trucades, la majoria per branques i arbres caiguts. Al Maresme, la pluja va fer baixar amb força les rieres i a Arenys de Munt es va endur 10 vehicles. El temporal també ha deixat fenòmens espectaculars, com una mànega davant de la costa, al Masnou.

RedaccióActualitzat
Catalunya continua en alerta pel fort vent, el mal estat de la mar i el fort onatge, fenòmens que en les últimes hores han provocat més d'un ensurt, maldecaps i una espectacular mànega d'aigua.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 500 trucades i els Bombers de la Generalitat han fet més d'un centenar de sortides. Els incidents més greus, en forma de rescat, s'han registrat a Deltebre, Sant Pere Pescador i Arenys de Munt.

Un helicòpter de Salvament Marítim va evacuar dissabte al vespre dues persones d'una embarcació avariada a sis milles de Deltebre, al Baix Ebre. Al Maresme, un fort aiguat va provocar una crescuda sobtada, encara que breu, de la riera; es va rescatar una dona atrapada al cotxe, amb una crisi nerviosa, i es van retirar vehicles de la zona. Poc abans, es va haver de treure de l'aigua dos windsurfistes, a Sant Pere Pescador, que no podien tornar a terra per les fortes onades.

El vent bufa amb força

El vent, que va superar els 160 km/h en punts com Portbou, ha causat nombrosos danys. La majoria d'actuacions s'han fet per retirar branques i obstacles de carreteres i vies públiques i per assegurar elements de façanes.  Només a Tortosa, al Baix Ebre, hi ha fins a 300 arbres afectats, 75 dels quals han estat arrencats d'arrel o han resultat tan danyats que hauran de ser tallats.

El vent anirà a la baixa a mesura que avancin les hores, però encara es poden registrar ratxes que superin els 125 km/h a les Terres de l'Ebre i a l'Empordà, i els 90 km/h a les cotes altes del Pirineu i Prepirineu. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el vent també afecta altres punts del territori menys habituals, com la Catalunya Central i el prelitoral.

Les autoritats recomanen molta precaució en zones d'alta de muntanya i en general on el vent bufi fort. Els conductors han de vigilar a les sortides de túnels, en fer avançaments i en creuar-se amb vehicles pesants. A més, cal assegurar elements que poden caure, com tendals o plantes.

Si s'han planificat caminades, excursions o activitats a boscos o a la natura, es recomana consultar abans l'estat de la meteorologia i anar ben equipats. també es recorda que cal portar el mòbil carregat per si s'ha de sol·licitar ajuda al telèfon 112.

Mala mar, amb onades de 4 metres

Pel que fa al mar, el perill afecta les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà, Selva i Maresme. Les onades han superat els 4 metres i fins i tot s'han enfilat fins a 5 metres a l'Alt Empordà. També hi ha mar de fons del nord. L'episodi de mala mar es mantindrà diumenge en aquestes comarques.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'Inuncat i recorden que cal tenir molta precaució en activitats al mar, limitar-les on hi hagi grans onades i allunyar-se d'espigons, esculleres i passejos marítims on trenquin les ones.

Neu i temperatures baixes

En les últimes hores també ha caigut la primera nevada al Pirineu i calen cadenes per circular per la C-28 cap al Port de la Bonaigua i la C-142b fins al pla de Beret.

També s'ha registrat una sobtada baixada de les temperatures que, acompanyada dels vents forts, augmenten la sensació de fred. De mitjana, les temperatures han reculat 10 graus i les quatre capitals de demarcació s'han llevat amb 9 graus a Barcelona, 6 a Tarragona, 5 a Lleida i 2 a Girona.
Anar al contingut