El riu Ter al seu pas per Sant Quirze de Besora, a Osona (ACN)
El riu Ter al seu pas per Sant Quirze de Besora, a Osona (ACN)

Desactiven l'alerta del pla Inuncat, però els rius continuen baixant plens

La C-58 continua tallada a Vacarisses i s'ha obert el peatge de la C-16 a Castellbell i el Vilar

RedaccióActualitzat

L'episodi de fortes pluges encara no es dona per tancat. Aquest divendres hi ha una treva, però l'alerta és per al cap de setmana, quan els aiguats es reactivaran i poden fer créixer sobtadament els cabals perquè els terrenys no poden absorbir més aigua.

Aquest matí, en només 36 hores, el Ter ha multiplicat per quatre el seu cabal. L'Onyar també ha anat ple de banda a banda al pas per Girona, un fet poc habitual.

La previsió és que el volum dels cabals decreixi, però fins a la seva normalització es recomana extremar les precaucions a l'entorn de rius i rieres, sobretot en punts baixos i guals del Fluvià al pas per Esponellà, l'Onyar a Girona, el Ter a Girona i a Torroella de Montgrí, el Tordera a Fogars de la Selva i el Llobregat al seu pas per Sant Joan Despí. 

En tot cas, Protecció Civil ha desactivat aquest migdia l'alerta del pla Inuncat.
 

 

 

Aquesta matinada, els bombers han localitzat el cos sense vida de l'home arrossegat per una riuada quan intentava travessar un torrent al municipi de Mieres, a la comarca del Pla de l'Estany.

El 112, bombers i emergències mèdiques

El telèfon 112 ha registrat des de l'inici de l'episodi i fins a les 8 hores 1.519 trucades per 1.075 incidències relacionades amb les pluges.

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha atès 46 incidents.

Durant el dijous, 16 municipis van activar el seu pla d'emergència municipal, i ara en queden activats 13. A Vallirana, una escola va haver de tancar per inundacions i aquest divendres només fa servei d'acollida. L'escola Rivó Rubeo de Rubí sí que s'ha obert i només queda treure aigua del forat de l'ascensor. Barcelona ha desactivat el seu Pla Municipal per Insuficiència Drenant a les 8.58 hores.

Els Bombers han fet 81 sortides en total.

Talls de llum

Es mantenen els talls de subministrament elèctric que afecten 1.340 abonaments a Sant Martí i a Gràcia, a Barcelona. 

Incidències dels aiguats a les carreteres

Pel que fa al trànsit, continuen les afectacions en algunes vies importants pels efectes dels aiguats. 

 

 



 

Es manté tallada la C-58 a Vacarisses en sentit nord per esllavissades. Per facilitar la mobilitat, s'ha obert el peatge de la C-16 a Castellbell.

 

 

També està completament tallada la B-120 a Olesa de Montserrat, per esllavissades, i la carretera local que enllaça la Sénia i la Galera. En el cas de la C-55, a Abrera, encara hi ha un carril tallat. És conseqüència d'un forat d'aproximadament un metre i mig de profunditat que afecta parcialment el ferm de la C-55. Els Mossos d'Esquadra restringeixen el pas fins que es pugui reforçar.

A Terrassa, els operaris han treballat per retirar les restes de sorra i vegetació que han afectat la C-243, també per una esllavissada.

 

 

Tallada per esllavissades la carretera BV-4024 a Guardiola de Berguedà.

 

 



 

Efectes de la pluja

Rubí va ser la localitat que més va requerir els serveis dels bombers i alguns centres educatius van haver de tancar abans d'hora pels efectes de la pluja.

A Viladecavalls, diversos talussos van caure i una quarantena de veïns van haver de ser desallotjats i han passat la nit fora de casa.

 

Un esvoranc a Viladecavalls ha afectat un cotxe que hi havia aparcat (ACN)

 

A la ciutat de Barcelona, es van superar els 1.000 litres per metre quadrat acumulats des de començaments d'any, la xifra més alta des del 1971, una situació que va causar el col·lapse circulatori. Les precipitacions també van ser molt intenses al Baix Llobregat i a les Terres de l'Ebre.

Al Baix Llobregat, la nit passada es va ensorrar el sostre d'un habitatge unifamiliar de Castelldefels. Els bombers van intervenir-hi per rescatar, il·leses, dues persones.

 

 

En aquesta comarca les rieres es van desbordar al Papiol, a Castellbisbal i a Vallirana, on es va haver d'evacuar una escola.

També es van suspendre les classes en diversos municipis del Montsià, on el temporal ha deixat importants acumulacions d'aigua. Ulldecona i Mas de Barberans són els llocs on ha caigut més pluja. A Santa Bàrbara, el barranc ha inundat el centre del poble. És la tercera vegada que això passa aquest any.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut