París

Es firma a França l'acord per crear l'ITER, el reactor de fusió nuclear més avançat del món

Representants de trenta països han signat a París l'acord per crear el reactor de fusió nuclear més avançat del món, l'ITER. Després de mesos de discussions, França ha aconseguit desbancar la candidatura del Japó i s'endurà l'ITER a la ciutat de Cadarache, prop de Marsella. Abans, Cadarache ja havia desbancat Vandellòs com a candidata europea a acollir el reactor.

Actualitzat

Entre els diversos aspirants a allotjar el reactor internacional experimental termonuclear, l'ITER, hi havia hagut Catalunya. Però després de llargues negociacions, l'any passat es va decidir que el reactor es construiria a Cadarache, a França, mentre que les oficines es van instal·lar a Barcelona.

Aquest reactor de fusió nuclear hauria de permetre generar energia renovable il·limitadament, sense els riscos de contaminació del sistema de fissió de les actuals nuclears en funcionament. El seu origen és l'observació del sol, on els àtoms d'hidrogen s'uneixen per crear-ne de més grans en un procés que es realitza a temperatures altíssimes i del qual es desprèn energia.

Els seus detractors qüestionen que aquesta inversió de 10.500 milions d'euros pugui ser viable comercialment abans de cinquanta anys, perquè fins ara els experiments que s'han fet no han permès generar més energia de la que gasta per funcionar.

Anar al contingut