Es disparen els crèdits al consum

Els experts recomanen estar alerta davant dels crèdits ràpids, tenir clar quin és el tipus d'interès que cobren i esgotar les alternatives abans d'acudir-hi

RedaccióActualitzat

Els crèdits al consum, als quals moltes famílies recorren per comprar els electrodomèstics, els mobles, el cotxe o un viatge, tornen a estar a l'alça. L'any passat van créixer gairebé un 20%. Les famílies ja no estan tan endeutades i hi ha més confiança en l'economia com apunta Gerard Costa, professor de Màrqueting d'Esade:

"Durant la crisi, moltes compres es deixaven 'per a l'any que ve'. Nevera, electrodomèstics, automòbils... Ara pot produir-se l'efecte contrari."

Nou "boom" dels crèdits ràpids
L'increment del consum està fent que també augmentin els crèdits per finançar-lo. En aquest negoci, grans magatzems i hipermercats competeixen amb altres intermediaris financers especialitzats en els crèdits ràpids i la banca, que també hi ha començat a entrar.
Les financeres que donen crèdits ràpids s'estan menjant bona part del fort creixement dels crèdits al consum i personals que hi torna a haver perquè els consumidors les veuen com una decisió de compra més.

A quin preu?
Segons l'organització de consumidors ADICAE, a l'estat espanyol el crèdit al consum es paga un 72% més car que a la mitjana de l'eurozona. El tipus d'interès mitjà està en el 8,72% anual, "però trobem crèdits al consum molt estesos al 13%, i això sense tenir en compte els interessos de demora", explica el seu coordinador, Àlex Daudén.

Per poder comparar i tenir clar què es paga i a quin preu, Gerard Costa, recomana fixar-se en el TAE (la taxa anual equivalent), que ens diu el cost efectiu d'un préstec en un any, tenint en compte les comissions i despeses a pagar per al consumidor.

Què cal vigilar?
Els experts alerten dels perills que comporten la facilitat i la rapidesa a l'hora de disposar dels diners i aconsellen analitzar abans què ens costarà i comparar les opcions que tenim.

Gerard Costa, professor de Màrqueting d'Esade:

"Primer, no truqui a cap porta. Demani a casa seva, als amics, demani a la feina si hi ha possibilitat d'un avançament."

Àlex Daudén, coordinador de l'Associació d'Usuaris de Banca AICEC-ADICAE:

"S'ha de mirar les condicions, quina és la TAE, la quota mensual que ens quedarà, si podem fer-hi front. I cal recordar que podem utilitzar el nostre dret de desistiment, en catorze dies podem desistir del contracte que hem signat, sempre que la contractació s'hagi fet a distància".

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut