Fukushima

Es detecten substàncies radioactives al Pacífic, en una zona pròxima a Fukushima

La companyia Tokyo Electric Power (TEPCO) ha confirmat que s'han detectat nivells anormalment elevats de substàncies radioactives a l'oceà Pacífic, molt a prop de la central nuclear japonesa de Fukushima. Les autoritats, però, afirmen que encara és aviat per saber si afectarà la pesca. El nivell de iode 131 i cesi 134 són respectivament 126 i 24 vegades superiors als nivells establerts pel govern japonès. Malgrat això, TEPCO afirma que els nivells de radioactivitat no són perillosos per a la salut. El Japó ha prohibit la venda de llet i llegums cultivats en quatre prefectures pròximes a Fukushima pels alts nivells de radioactivitat detectats. Pel mateix motiu, han demanat als residents de la zona que no beguin aigua de l'aixeta.

Actualitzat
Les substàncies radioactives han estat detectades en mostres d'aigua de mar recollides dilluns a uns 100 metres al sud del reactor 1 de la central de Fukushima, ha explicat l'empresa TEPCO. Segons l'Organització Meteorològica Mundial (WOMB) el vent és el responsable que aquest material radioactiu hagi arribat des de la planta nuclear japonesa fins al mar.

La radioactivitat i el seu control és una de les principals preocupacions del govern japonès. Les autoritats n'han detectat restes als espinacs, els llegums i la llet fresca procedent de quatre prefectures pròximes a Fukushima i n'han prohibit la comercialització.

També s'ha detectat el triple de iode del normal en un poble de la zona de Fukushima. Per això, s'ha demanat als seus habitants que no beguin aigua de l'aixeta. Malgrat aquestes mesures, les autoritats asseguren que els nivells detectats no són perillosos per a la salut i afegeixen que poden fer servir l'aigua per rentar-se.

Desconfiança de les exportacions japoneses


Les veïnes Xina i Corea del Sud també es mostren més preocupades per la radiació i han anunciat que enduriran els controls alimentaris dels productes provinents del Japó. La decisió l'han pres poc després que l'OMS ha reconegut que la presència de traces radioactives als aliments del Japó és "un problema més greu del que s'esperava".

La Generalitat tranquil·litza els ciutadans

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha volgut tranquil·litzar la població en assegurar que el govern no farà "ni més ni menys" per supervisar les importacions procedents del Japó, ja que tots els productes que entren a Catalunya passen sempre una inspecció, i considera que ara no caldrà fer-ne una vigilància especial.


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut