Els satèl·lits Galileo ja estan operatius
Els satèl·lits Galileo ja estan operatius
Alemanya

Es detecten problemes en l'òrbita dels dos satèl·lits que han d'impulsar el projecte de navegació Galileu

L'Agència Espacial Europea admet que els satèl·lits que han d'impulsar el projecte de navegació "Galileu" estan orbitant fora dels paràmetres previstos i els tècnics busquen ara la manera de reconduir-los

RedaccióActualitzat

L'Agència Espacial Europea ha admès alguns errors de funcionament en els dos satèl·lits que va llençar aquest divendres per posar en marxa el sistema de navegació europeu Galileu. En un comunicat d'aquesta matinada, expliquen que en el moment de separar-se del coet "Soiuz", els satèl·lits van començar a orbitar fora dels paràmetres previstos. 

Ara els tècnics de l'Agència Espacial Europea i les empreses que participen en el projecte investiguen què pot haver passat i "les potencials implicacions per a la missió". Tot i això, asseguren que els dos satèl·lits estan controlats pel seu centre a Darmstadt, a Alemanya, i no hi haurà problemes de seguretat. 

La xarxa Galileu és un dels projectes més ambiciosos de l'Agència Europea de l'Espai i, abans de l'any 2020, podria substituir l'actual sistema GPS, controlat per Washington i vinculat a usos militars. L'objectiu: crear un sistema global de navegació per satèl·lit d'ús estrictament civil que alliberi Europa de la dependència de la xarxa GPS nord-americana. El projecte ha hagut de superar tota mena d'entrebancs econòmics i polítics, i arriba, finalment, amb un mínim de quatre anys de retard i un sobrecost considerable sobre les previsions inicials.

El 2005 i el 2008 es van enlairar els dos primers satèl·lits experimentals, anomenats Giove, i el 2011 i el 2012 es van llançar quatre satèl·lits de Validació Orbital (IOV) que el 12 de març del 2013 van realitzar, amb èxit, les primeres geolocalitzacions. Aquest dijous havien de sortir cap a l'espai els dos primers satèl·lits totalment operacionals (FOC), que s'han fabricat a Alemanya, pesen 730 quilos cadascun i se situaran en una òrbita geoestacionària a 23.222 quilòmetres de la Terra, prop de quatre hores després que es pugui enlairar.

Després d'aquest primer enlairament, se n'hi volen afegir un parell més  abans que acabi l'any. El pla és enviar a l'espai periòdicament entre sis i vuit satèl·lits cada any fins a completar entre el 2018 i el 2020 una xarxa de trenta aparells que garanteixin la cobertura global i una precisió més gran que la del GPS actual.

Un cop entri en funcionament, el sistema Galileu serà d'ús lliure i gratuït per a qualsevol persona que tingui el dispositiu adequat, i tindrà també una aplicació comercial xifrada i un servei de recerca i salvament. Galileu coexistirà amb el GPS nord-americà i també amb la xarxa russa de navegació via satèl·lit Glonass i amb la xinesa Beidou.

Anar al contingut