Periodistes. Redacció d'un diari.
Periodistes. Redacció d'un diari.
Madrid

Es demana el reconeixement dels drets d'autor dels periodistes en la reforma de la llei de propietat intel·lectual

La Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya ha demanat al govern espanyol i als grups parlamentaris que reconeguin els drets d'autor dels periodistes en l'avantprojecte de reforma de la llei de propietat intel·lectual.

RedaccióActualitzat
A proposta de la federació de la premsa de Madrid, la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) ha demanat al govern espanyol i als grups parlamentaris que reconeguin els drets d'autor dels periodistes en l'avantprojecte de reforma de la llei de propietat intel·lectual.

Actualment, la interpretació que fan els tribunals és que els diaris o revistes tenen el caràcter d'obra col·lectiva i, per tant, tots els drets d'autor corresponen a l'editor.

L'avantprojecte de reforma de la llei de propietat intel·lectual, presentat en Consell de Ministres el 22 de març, no introdueix canvis en aquest aspecte i manté que els editors són els propietaris dels drets d'autor dels continguts publicats als seus mitjans.

La FAPE opina que les publicacions periòdiques no són obres col·lectives, sinó "obres complexes en què es publiquen conjuntament obres independents", per exemple, articles de corresponsals, que apareixen signades i en què pràcticament sempre l'autor aporta matisos personals; obres colectives que pertanyen en origen a l'editor, és a dir, treballs sense signatura o signats per la redacció; obres col·lectives que no pertanyen en origen a l'editor com les notícies i els reportatges d'agència, i reproduccions publicitàries.

En línia amb aquesta exposició, la federació recorda que, al maig del 2011, la Comissió Europea, dins de l'informe de les recomanacions per a un mercat únic europeu de la propietat intel·lectual, ja va posar de manifest que els periodistes "són els autors" de les seves obres i va apuntar que els seus drets d'autor han de ser protegits, ja que garantir que puguin decidir sobre la forma en què volen que els seus treballs siguin explotats és "essencial" per preservar "un periodisme independent, professional i d'alta qualitat".

L'assemblea de la FAPE ha aprovat una resolució en què lamenta que l'avantprojecte donat a conèixer no inclogui "cap variació en la llei anterior pel que fa a la remuneració dels drets d'autor dels periodistes" i "insta al govern a convocar la FAPE per participar en el període de consultes".

En aquest sentit, la federació pretén plantejar a l'executiu de Mariano Rajoy "l'absoluta necessitat que el nou avantprojecte reculli les recomanacions de la Comissió Europea que reconeixen els drets dels periodistes com a autors dels treballs que elaboren".
Anar al contingut