Alumnes d'una escola de Castelldefels
Alumnes d'una escola de Castelldefels
Barcelona

Es crearan per primer cop llistes d'espera a escoles i instituts amb totes les opcions demanades

Per primer cop el tancament de grups a la concertada seguirà el mateix criteri que a la pública: si no hi ha prou demanda es tancaran sense esperar al setembre, com es feia fins ara

RedaccióActualitzat

La preinscripció arrenca amb una oferta de 1.300 places més a P3 i 1.800 més a primer d'ESO, tot i que les dades del padró d'alumnes de P3 es mantenen respecte al curs passat. La previsió de cara als pròxims anys és que el nombre d'alumnes continuï caient i aviat passi amb l'ESO, tot i el creixement dels últims anys.

Una de les novetats més importants del curs vinent és que, a les llistes d'espera, s'hi tindran en compte totes les opcions sol·licitades, i no només la primera com fins ara, segons ha explicat la consellera Meritxell Ruiz:

" Si hi ha una vacant, no només et podran avisar si ho has demanat en primera opció sinó també et podran avisar si ho has demanat en tercera opció. Això ofereix moltes més possibilitats a les famílies."

L'oferta final dels centres públics i els concertats seguiran els mateixos criteris

A més, per primer cop, l'oferta final dels centres públics i els concertats seguirà el mateix calendari i criteris, de manera que si finalment una escola concertada no té prou demanda quan s'acabi la preinscripció, el grup es tancarà sense esperar al setembre com s'havia fet fins ara. La consellera ho ha resumit així:

"L'oferta es va modificant en funció de la preinscripció i de la matrícula i de la matrícula viva. La diferència enguany és que ho farem al mateix moment en els dos centres de la mateixa titularitat; en el moment de la preinscripció, en el moment de la matrícula, etc."

Increment del control als fraus

Una altra novetat de la preinscripció per al curs vinent és l'increment del control als fraus que es fan per entrar a l'escola escollida. Per al curs vinent encara es donaran 10 punts als alumnes celíacs o amb altres malalties cròniques que afectin el seu sistema metabòlic, endocrí o digestiu. Tot i així, Ensenyament serà més estricte a l'hora d'atorgar aquests punts complementaris, i es miraran amb lupa totes les sol·licituds per evitar fraus.

"Intensificarem mesures de control. Les famílies que cometin frau perdran plaça a inici de curs."

Jordi Miró, director general d'Atenció a la Família i la Comunitat Educativa, ha parlat, fins i tot, de responsabilitat penal si s'escau:

"Abans la responsabilitat acabava en la família i aquest any també recau en un professional que potser ha fet un document que no correspon amb la realitat que s'al·lega. En funció de la naturalesa de la irregularitat, se'n derivaran conseqüències administratives, del tipus que siguin, i fins i tot, si s'escau, penals."

15 escoles i instituts nous, el curs 2017-2018

El curs vinent comença amb 15 escoles i instituts nous, 11 dels quals començaran en mòduls prefabricats. Hi haurà set nous centres amb places de P3: l'Eixample 1 i l'Eixample 2 (amb dues línies cada un); Cartagena, (amb tres línies); Gràcia (amb dues línies), Anglesola (amb dues línies), Flor de Maig (amb dues línies, es tracta d'un desglossament de l'escola Llacuna), així com l'escola Montgat, amb dues línies. Totes elles, excepte la darrera que és de Montgat, són de Barcelona.

Pel que fa als instituts, en són vuit els nous centres: el d'Alpicat (dues línies); Ca l'Arnés, a Badalona (dues línies); Martí i Pous (dues línies), a Barcelona; Manresa Sis (dues línies), a Manresa; Les cinc Sènies (tres línies), a Mataró; Miami Platja (dues línies), a Mont-roig del Camp; Can Periquet (dues línies), a Palau-solità i Plegamans, i Viladecans (tres línies), a Viladecans.

Una bona part començaran en mòduls prefabricats. També es creen 6 instituts escola, la majoria per la incorporació de l'ESO en escoles de Primària ja existents. Un dels motius és frenar l'abandonament escolar en entorns complexos.

Per primera vegada, els instituts d'alta complexitat tindran a primer d'ESO 27 alumnes per aula, en comptes de 30, una reducció de ràtio que aquest curs ja s'ha aplicat en el cas de P3.

Noves places ofertes

En total, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha explicat que el curs vinent s'oferiran 77.220 places de P3, 4.998 més de les que correspondrien segons el padró. D'aquestes, 2.164 corresponen a l'escola pública, que ofereix 100 grups més, i 990 a la concertada, que en disminueix 1. Per la seva banda, el curs 2017-2018 oferiran 83.502 places a primer d'ESO, 1.954 més que segons el padró.

Ensenyament, finalment, ha explicat que enguany s'aplicaran els criteris acordats amb els municipis: mantenir la reducció de la ràtio a 22 alumnes en els grups de P3 en entorns socioeconòmicament desfavorits; vetllar per la continuïtat dels projectes educatius actuals i per la distribució equilibrada de l'escolarització; donar resposta a l'increment d'alumnes d'ESO en funció de les necessitats d'escolarització a mitjà i llarg termini i valorar el model d'institut escola en determinats entorns i en situacions geogràfiques específiques.

Aquest dijous, dia 23, comença la preinscripció del curs 2017-2018. Fins al 4 d'abril, les famílies amb fills des de P3 fins a 4t d'ESO hauran de presentar la seva sol·licitud al centre que escullin en primera opció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut