París

Es commemoren els 50 anys de la mort d'Albert Camus

Avui fa 50 anys que va morir l'escriptor francès Albert Camus. L'autor d'obres tan conegudes com "L'estrany", i premi Nobel de Literatura, va destacar per la seva obra, però també per la seva personalitat: un home seductor, amb el cabell negre engominat i l'inseparable cigarret als llavis. Camus va morir el 1960 als 46 anys en un accident de cotxe.

Actualitzat
En el cinquanta aniversari de la seva mort, França recorda la figura de l'escriptor i filòsof Albert Camus, la vida i obra del qual omplen aquests dies els prestatges de les llibreries. Els mitjans de comunicació francesos també s'han llançat a retre-li homenatge amb biografies, documentals o telefilms sobre la vida de l'autor de "L'estrany" com el que emetrà "France 2".

Camus va morir tràgicament el 4 de gener de 1960 en un accident de trànsit quan arribava a París en el cotxe del seu editor, Michel Gallimard. En el moment de la seva mort l'escriptor es trobava en el punt àlgid de la seva carrera i ja duia escrites unes 30 obres entre novel·les, teatre i cròniques periodístiques. Feia tres anys que havia guanyat el premi Nobel de Literatura, però en el moment de la seva mort duia a sobre el manuscrit del que havia de ser la seva pròxima obra, que segons ell havia de suposar l'inici de la seva etapa més brillant. El llibre anava dedicat a la seva mare, analfabeta de 83 anys.

Camus també tenia èxit entre les dones, i havia estat relacionat amb actrius com Maria Casares o Catherine Sellers.

No obstant això, a Camus li plovien les crítiques de tot arreu. Molts intel·lectuals de l'època, encapçalats per Jean Paul Sartre, li van girar l'esquena quan va publicar "L'home rebel", on qüestionava el paper que l'esquerra intel·lectual atorgava a la violència revolucionària. A més, era la guerra d'Algèria, i Camus no aprovava els actes de terrorisme.

Albert Camus va reflexionar sobre la indiferència de l'ésser humà respecte al món que l'envolta  i es va posicionar sobre multitud de temes que van resultar polèmics.

Amb prop de 7 milions d'exemplars venuts, "L'estrany", la seva primera novel·la, publicada l'any 1942, és el "best-seller" absolut en format de llibre de butxaca a França.
Anar al contingut