Ankara

Erdogan qualifica el cop d'estat de traïció i avisa que els responsables "ho pagaran molt car"

Segons Erdogan, els responsables d'aquesta situació són una minoria de militars que no poden suportar la unitat del país

RedaccióActualitzat

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, que estava passant uns dies de vacances fora de la capital, ha aconseguit aturar el cop d'estat al seu país. Després d'unes hores d'incertesa, Erdogna ha pogut aterrar a Istanbul, des d'on ha assegurat que aquest aixecament dels militars és un regal de Déu, perquè li permetrà netejar l'exèrcit.

Enmig d'un bany de masses de bon matí per demostrar que el cop ha fracassat, Erdogan ha anunciat una operació de neteja per acabar amb els que han desafiat la unitat del país:

"Això és una traïció. Ho pagaran molt car"

Recep Tayyip Erdogan havia volgut aterrar a l'aeroport Atatürk, un aeroport que durant les primeres hores del cop havia estat ocupat pels militars colpistes. Després, la policia lleial al govern d'Erdogan recuperava el control de les pistes i l'edifici de l'aeroport.

Una crida que ha salvat el govern

Erdogan ha fet unes declaracions que han salvat el seu govern. Quan semblava que els colpistes prenien el control del país, el president turc ha aparegut a la cadena CNN turca. Ho ha fet d'una manera peculiar, amb una videotrucada en directe que ha aixecat moltes especulacions sobre la seva feblesa.

 

Però el que ha dit ha estat clau. Erdogan havia fet una crida als ciutadans perquè plantessin cara a l'exèrcit:

"Insto la nostra gent, a tothom, que omplin les places del país per donar la resposta necessària"

Moltes persones han fet cas del seu president i han sortit als carrers i a les places. Aquesta actitud ha capgirat la situació del cop d'estat i ha permès al govern democràtic recuperar el terreny perdut davant els colpistes.

Avió cap a Ankara

Mentre els carrers s'omplien de gent, planava la confusió sobre on era Erdogan. Algunes informacions no confirmades afirmaven que el seu avió no havia pogut aterrar a Istanbul i que havia demanat asil a Alemanya. Finalment, però, passades les dues de matinada i després que els serveis d'intel·ligència donessin per fracassat l'intent de cop d'estat i asseguressin que la situació començava a estar sota control, fonts oficials han anunciat que Erdogan estava aterrant a Istanbul.

Erdogan ha estat rebut per un gran nombre de seguidors a l'aeroport. L'esperaven per donar-li suport, una bona part d'ells amb la bandera turca a les mans.

"Ho pagaran car"

Erdogan ha declarat que aquest aixecament militar és un acte de traïció gravíssim. Ha dit que els responsables ho pagaran molt car. Ha afegit que els que han creat aquesta situació són una minoria de militars que no poden suportar la unitat del país.

Segons el president de Turquia, el que ha passat suposa una bona raó per netejar l'exèrcit. Un exèrcit que ell ja ha purgat en determinades ocasions.

També ha afegit que ja s'han fet nombroses detencions i que pensa arribar a les més altes instàncies militars per trobar els culpables. Erdogan pensa que molts militars viuen ancorats en el passat i que les coses han canviat molt i ells n'han de ser conscients.

Erdogan diu que no sap exactament quina és la situació en alguns punts del país després del que ha passat, però està convençut que això ha reforçat la seva figura.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut