Bany de masses per a Erdogan (Reuters)
Bany de masses per a Erdogan (Reuters)
Ankara

Erdogan assumeix la presidència de Turquia amb poders gairebé il·limitats

La reforma que ell mateix va impulsar li permet governar per decret i tenir sota control directe l'exèrcit i els afers religiosos

RedaccióActualitzat

Amb tota solemnitat, Recep Tayyip Erdogan ha assumit aquest dilluns la presidència de Turquia enmig d'un bany de masses. Un càrrec que ja fa anys que ostenta però que, gràcies a una reforma constitucional que ell mateix va impulsar, amplia els seus poders, mai vistos fins ara en un cap d'Estat turc. La reforma elimina la figura del primer ministre i, a partir d'ara, Erdogan podrà governar per decret, nomenar i cessar vicepresidents i ministres, i tindrà sota control directe departaments clau com el de Defensa o el d'Afers Religiosos.

Després de jurar el càrrec que li atorga uns poders gairebé il·limitats, Erdogan ha protagonitzat la recepció al Palau Presidencial, on hi havia 10.000 convidats, entre els quals 22 caps d'estat i 28 caps de govern, com el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, i el primer ministre rus, Dmitri Medvedev.

 

 

En un cotxe cobert de flors vermelles, el president turc ha començat un mandat que té la crisi econòmica i les males relacions amb Occident com a reptes més immediats. En el seu discurs, Erdogan ha remarcat:

"Tindrem un Parlament fort, amb un govern fort i una Turquia forta. Cap país, ni societat necessita un salvador. El que necessitem és justícia i solidaritat"

A les eleccions del 24 de juny, el mandatari turc va obtenir un 52% dels vots. Entre els nomenaments més destacats hi ha el del seu gendre, Berat Albayrak, que s'encarregarà de portar els comptes, al capdavant del Ministeri de Finances, en un moment d'una inflació alta i una forta devaluació de la lira turca.

Erdogan s'ha convertit en el cap d'Estat amb més poder des d'Ataturk. En els pròxims dies ha de derogar l'estat d'emergència que fa unes hores, però, encara li servia per expulsar 18.000 funcionaris més.

ARXIVAT A:
Eleccions
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut