Davos

Erdogan abandona un col·loqui a Davos per una discussió amb Shimon Peres

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha mantingut un intens debat amb el president israelià, Shimon Peres, en un col·loqui en el marc del Fòrum Econòmic de Davos. El tema era Gaza. Erdogan ha criticat el govern hebreu per la incursió a la Franja de Gaza en què han mort 1.300 persones, la majoria civils, i ha rebutjat que aquests atacs es puguin justificar com a legítima defensa. El president israelià ha respost amb un al·legat de 25 minuts. Quan Erdogan volia replicar, el moderador de l'acte ha dit que no hi havia temps. El primer ministre turc, indignat s'ha aixecat i ha marxat de la sala, al crit de "no tornaré més a Davos".

Actualitzat
Uns quaranta caps d'estat i de govern passaran pel Fòrum Econòmic de Davos fins a la seva clausura el diumenge. Aquest dijous, se celebrava un col·loqui on participaven el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, el de la Lliga Àrab, Amro Musa, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, i el president d'Israel, Shimon Peres.

La polèmica ha sorgit quan s'ha començat a parlar de Gaza. Erdogan i Amro Musa han tingut paraules molt contundents contra el govern hebreu per l'ofensiva de les últimes setmanes a la Franja de Gaza. El dirigent turc ha criticat que Israel justifiqui els atacs per defensar-se del llançament de coets de Hamas. Segons ha recordat Erdogan, quan hi havia un alto el foc i Hamas no va tirar cap coet. "Israel va transformar Gaza en una enorme presó a l'aire lliure". Ban Ki-moon s'ha afegit a les crítiques i ha titllat d"inacceptable" els bombardejos israelians.

El dirigent hebreu ha utilitzat durant 25 minuts el seu torn de paraula. Ha acusat Hamas de ser el responsable de la mort de civils palestins i ha negat, enèrgicament, que el govern hebreu no hagi permès l'entrada d'ajuda humanitària.

El primer ministre turc ha volgut respondre a les paraules de Peres, però el moderador l'hi ha impedit per falta de temps. Mentre acusava de mentider Peres, Erdogan s'ha aixecat i ha abandonat la sala amb la mirada estupefacta dels assistents.

Després de l'incident, Erdogan i el president del Fòrum de Davos han comparegut en roda de premsa i han demanat disculpes per l'incident.
Anar al contingut